Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İtalya'da Alkollü Sürücülere Ücretsiz Taksi Projesi Deneniyor

İtalya'da hükümetin, sürücülerin alkollüyken araç kullanması sonucu yaşanan trafik kazalarını önlemek amacıyla gece kulüplerinden çıkan aşırı alkollü kişilere ücretsiz taksi sağlama projesi haftasonu altı gece kulübünde denenmeye başladı. Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini’nin öncülük ettiği projeyle, gece kulüplerinden çıkan kişilere alkol testi yapılması ve araç kullanma sınırını aşmış olanlara ücretsiz taksi ve servis sağlanması öngörülüyor.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 19:48
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İtalya'da Alkollü Sürücülere Ücretsiz Taksi Projesi Deneniyor

İtalya’da hükümetin, sürücülerin alkollüyken araç kullanması sonucu yaşanan trafik kazalarını önlemek amacıyla gece kulüplerinden çıkan aşırı alkollü kişilere ücretsiz taksi sağlama projesi haftasonu altı gece kulübünde denenmeye başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini’nin öncülük ettiği projeyle, gece kulüplerinden çıkan kişilere alkol testi yapılması ve araç kullanma sınırını aşmış olanlara ücretsiz taksi ve servis sağlanması öngörülüyor. Deneme sürecinin eylül ayı ortasına kadar devam etmesi, ardından da elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve projenin geleceğinin belirlenmesi planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı ücretsiz taksi ve servis kararını, sosyal medya ünlüleri ve içerik üreticileriyle yapılan toplantı sonrası aldı. Deneme aşaması için sınırlı sayıda eğlence mekanı ile bakanlık arasında bir ön anlaşma imzalandı. Bakan Matteo Salvini ‘yol güvenliği’ başlığı altında geliştirilen projeyi geçen hafta, “Fazla içenlere ücretsiz taksi ve servis araçları: Yollardaki riskleri ve trajedileri önlemeyi amaçlayan somut bir girişim” sözleriyle duyurdu. Ancak, proje geniş bir kesim tarafından eleştiriyle karşılandı.

Alkolizmle mücadele kuruluşu Acat, uygulamanın gençlere muğlak bir mesaj verebileceği, içki tüketimlerini kısıtlama ihtiyacını ortadan kaldırabileceği uyarısı yaptı. Dernek, tam tersine gençlere daha az alkol almaları karşılığında teşvikler sunulması gerektiğini savundu. Sosyal medyada da proje “absürt”, “sürreal”, “aptallık” gibi ifadelerle eleştirildi.

İtalya’da, özellikle büyük ve turistik şehirlerde taksi bulmanın güçlüğü ve taksi lisanslarıyla ilgili sözleşmelere yeni düzenlemeler yapılması son haftalarda gündemde. Buradan hareketle, alkollü kişilere ücretsiz taksi sağlama projesini gerçekçi bulmayanlar da var.

Bakan Matteo Salvini ise hafta sonunda kuzeydeki Jesolo kentinde bir kulüpte başlatılan uygulamanın başarılı olduğu yönündeki bir haberi dün sosyal medyada paylaştı. Eleştirilere yanıt vermeyen Salvini, mesajında, “Kaza önleyici ücretsiz taksiler başlıyor. Gençler onaylıyor: ‘Bu doğru ve güvenli bir girişim çünkü trafik kazası riskini azaltıyor’. Önlenen her olası kaza ve kurtarılan her hayat bir kazançtır” ifadelerini kullandı.