Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı, Rus Medyasının Yanlış Bilgi Yaydığını İddia Ediyor

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı, Rus medya kurumlarının İsveç hükümetinin Kuran-ı Kerim yakma eylemlerini desteklediğine dair yanlış bilgi yaydığını iddia etti. Ajans, Rusya'nın bu girişimin NATO'ya katılım başvurusunu engelleme girişiminin bir parçası olduğunu düşünüyor. İsveç hükümeti ise Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin ülkenin Müslüman dünyasıyla olan ilişkilerini zedelemesinden ve güvenlik sorunlarına yol açmasından endişe ediyor.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 12:38
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı, Rus Medyasının Yanlış Bilgi Yaydığını İddia Ediyor

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı'nın Yaptığı Açıklama

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı, Rusya'da devlet kontrolündeki RT ve Sputnik medya kurumlarının İsveç hükümetinin Kuran-ı Kerim yakma eylemlerini desteklediğine dair bir dizi Arapça makale yayınlayarak yanlış bilgi yaydığını belirtti. Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak dezenformasyonla mücadele için 2022 yılında kurulan ajansa göre, haziran ayı sonundan bu yana Arapça ve diğer dillerde yaklaşık bir milyon makale yayınlandı. Dezenformasyonun zaman içinde tekrar ettikçe insanların yanlış bilgiye inanarak doğru kabul etmesinin kolaylaştığının altını çizen ajans, Rusya'nın bu yolla kutsal kitabın yakılmasının dünyada nasıl algılandığını etkilemeye çalıştığını belirtti. Ajans, bu girişimin İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu engelleme girişiminin bir parçası olduğuna inandığını vurguladı.

İsveç Hükümetinin Durumu

İsveç hükümeti, Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri konusunda son dönemde büyük baskı altında. Hükümet ve yetkili organlar bu eylemlerin ülkenin Müslüman dünyasıyla olan ilişkilerini zedelemesinden ve ülke içinde bir güvenlik sorununu tetiklemesinden endişe ediyor. İsveç'te Kur'anı Kerim dahil kutsal kitaplara 'saygısızlığı önlemek' adına bir yasal düzenleme bulunmuyor. Kutsal kitapları yakmak için alınan izinler de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiriliyor. İsveç hükümeti izinlerin onay anlamına gelmediğinde ısrar ediyor. İsveç ve komşusu Danimarka, bu tür tepki toplayan eylemlerin önüne geçmek için yasal bir araç hazırlamak için durum değerlendirmesi yapıyor.

Baltık Ülkelerinin NATO'ya Girişi

Yıllardır dünyada yaşanan gelişmeler karşısındaki tarafsız tutumları ile bilinen Baltık ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle beraber apar topar NATO'ya girmek için çalışmalara başladı. Türkiye gerekli şartları sağlamadığı nedeniyle İsveç ve Finlandiya'ya üyelik için izin vermedi. NATO'ya ilk giren ülke Nisan Finlandiya olurken İsveç'e onay geçtiğimiz ay Vilnius zirvesinde çıktı.