Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İstanbul Sanayi Odası Mart Toplantısında Ekonomik Değerlendirmeler Yapıldı

İstanbul Sanayi Odası, mart ayı toplantısında ABD'nin ithalat vergilerine dikkat çekti. İrfan Özhamaratlı, fırsatları ve riskleri değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 26.03.2025 21:38
Güncelleme Tarihi: 26.03.2025 21:38

İstanbul Sanayi Odası Mart Toplantısında Ekonomik Değerlendirmeler Yapıldı

İstanbul Sanayi Odası Mart Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), mart ayı olağan meclis toplantısını Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu'nda "Ekonomik Büyüme ve İhracat Verileri Çerçevesinde Sanayimizin Rekabet Gücüne İlişkin Değerlendirmeler" ana konusuyla gerçekleştirdi. Toplantıda İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, küresel ekonomik dalgalanmaların Türk sanayisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

ABD İthalat Vergileri ve Türk Sanayisi

Özhamaratlı, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, "Son dönemlerde yaşanan gelişmeler doğrultusunda ABD'nin ithalat vergilerine dair attığı adımların ülkemiz için getireceği riskler ve fırsatların titizlikle izlenmesi gerektiği kanaatindeyiz," dedi. Özhamaratlı, ayrıca riskler arasında, ABD pazarına giremeyen Çin ürünlerinin, Türkiye'nin ihraç ettiği pazarlara daha düşük fiyatlarla girmeye çalışabileceğini belirtti.

Türkiye'nin, pandemi sonrası Çin'den yaptığı ithalatın artarak 40-45 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Özhamaratlı, bu durumun ülkeyi zor bir konuma soktuğunu vurguladı. Özhamaratlı, Türk sanayicilerinin, koşullar ne olursa olsun güçlü yanlarına ve fırsatlarına odaklanması gerektiğini belirtirken, ABD'nin ek vergilerinin Türkiye için sunduğu fırsatların da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Reeskont Kredileri İle İlgili Öneriler

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına sunulan raporda, reeskont kredilerinin önemine değinen Özhamaratlı, bankalarla yaşanan limit ve teminat sorunlarının hâlâ devam ettiğine dikkat çekti. Özhamaratlı, bu kredilerin doğrudan Eximbank üzerinden kullandırılması ve yeni model önerilerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Teknoloji ve Katma Değer Odaklı Dönüşüm İhtiyacı

Özhamaratlı, Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği ülkelerin önemine vurgu yaparak, bu pazarlarda teknoloji ve katma değer odaklı bir dönüşüm sürecinin gerekliliğini belirtti. 1980'lerden itibaren Türkiye'nin ihracatını artırma hedefinin önemli ölçüde mesafe katettiğini ancak imalat sektörünün net ithalatçılık zincirini kıramadığını vurguladı.

Son 10 yılda imalat sektöründe toplam 230 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğine dikkat çeken Özhamaratlı, yüksek teknolojili ihracatın son yıllarda umut verici bir ivme kazansa da toplam ihracat içindeki payının hâlâ düşük kaldığını belirtti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mart ayı olağan toplantısı, "Ekonomik Büyüme ve İhracat...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mart ayı olağan toplantısı, "Ekonomik Büyüme ve İhracat Verileri Çerçevesinde Sanayimizin Rekabet Gücüne İlişkin Değerlendirmeler" ana gündemiyle düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı (fotoğrafta) yaptı.