Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İstanbul'da Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş Sorunları Ele Alındı

İstanbul Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda zeytinyağındaki taklit ve tağşişler ile mücadele yolları tartışıldı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 17:55
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 17:55

İstanbul'da Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş Sorunları Ele Alındı

İstanbul Ticaret Borsası'nda Zeytinyağı Gündemi

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), zeytinyağında taklit ve tağşiş konusunu ele almak üzere "Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor" başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber başta olmak üzere birçok sektör temsilcisi katıldı.

Taklit ve Tağşişin Yaygınlığı

Ersin Dilber, zeytinyağının en çok taklit ve tağşiş yapılan ürünlerden biri olduğunu belirterek, "Yıllık denetim planlarımızda en fazla denetlenen ürünler arasında zeytinyağı dikkat çekiyor." dedi. Ayrıca, bu ürünün kıymetinin artışının, hileli uygulamalara zemin hazırladığını da vurguladı.

Denetim ve Tüketici Bilinci

2023 yılında üretim yerlerinde 2 bin 326 denetim yapıldığını ifade eden Dilber, tüketicileri ucuz ve kaynağı belirsiz ürünlerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Sektörün Güvenirliği ve Eğitimler

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, zeytinyağının hem ekonomik hem de kültürel açıdan önemli bir ürün olduğunu ifade ederek, artan tağşiş olaylarının sektörün itibarını tehdit ettiğini belirtti.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Jaime Lillo Lopez, zeytinyağı kalitesini artırmak amacıyla Türkiye ile işbirliği içinde uluslararası eğitimler düzenlediklerini aktardı. Lopez, zeytinyağına olan talebin dünya genelinde arttığını ve Türkiye'nin bu süreçteki önemini vurguladı.