Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'in Saldırılarına Hamas'ın Karşılığı: Aksa Tufanı

İsrail'in düzenlediği saldırılara Hamas'ın karşılık olarak başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu kapsamında Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atıldı. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bu durumu ve bölgedeki gelişmeleri köşesinde değerlendirdi. İsrail'in ilk kez feci bir şekilde gafil avlandığını belirten Hakan, Hamas'ın planının ne olduğunu ve İran ile Hizbullah'ın durumunu merak ettiğini dile getirdi. Ayrıca, bölgedeki çatışmaların genişleyip genişlemeyeceği ve Ortadoğu ateşinin tüm dünyayı etkileyip etkilemeyeceği konularında endişelerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 08.10.2023 10:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail'in Saldırılarına Hamas'ın Karşılığı: Aksa Tufanı

İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşanan Filistinli sivil can kayıpları nedeniyle, Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı grupların başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı operasyon kapsamında, Gazze Şeridi'nden İsrail'e yüzlerce roket atıldı.

Çok sayıda sivil vatandaş hayatını kaybetti. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, bugünkü köşesinde, “Hizbullah, bu işe karışır mı? İran ne yapar? Bu savaş, genişler mi? Ortadoğu ateşi, hepimizi yakar mı?” sorularını gündeme getirdi. Söz konusu karşılıklı saldırıları değerlendiren Hakan, köşesinde şunları kaydetti: “İlkler var bu olayda: HAMAS, ilk kez reaksiyon göstermeyip aksiyon aldı. İsrail, ilk kez feci gafil avlandı. Şunu çok merak ediyorum: HAMAS’ın planı ne? Ne yapmak istiyorlar? İsrail’i terörize etmek dışında bir kazanım elde edebilecekler mi? Şöyle sorularım da var: Hizbullah, bu işe karışır mı? İran ne yapar? Bu savaş, genişler mi? Ortadoğu ateşi, hepimizi yakar mı? Çocuktum, Ortadoğu’da kartlar yeniden dağıtılıyordu. İki çeyrek asrı devirdim. Hâlâ Ortadoğu’da kartlar yeniden dağıtılıyor. Sosyal medyaya şöyle bir bakayım dedim. Of of of! Tarafını seçen öbür tarafa saldırıyor. Bu sosyal medya bizi ‘itidalli bir ulus’ olmaktan da çıkardı. ‘Üçüncü Dünya Savaşı’ nitelemesini yapmak üzere hazır bekleyen bir kitle var galiba. Ne zaman sıra dışı bir bölgesel çatışma yaşansa bu kitle hemen ‘Üçüncü Dünya Savaşı çıkabilir’ diye ortaya çıkıyor. HAMAS’ın son baskının da bu kitleye yine gün doğdu.”

“Evler arasından geçen Hamaslılar, evlere girmeye çalışıyor; bir İsrailli sürücü, 30 silahlı örgüt üyesi tarafından ateşe altına alındığını bildiriyor. Gazze’ye komşu yaşayan İsrailliler evlere giriş denemeleri ve ateşe verilen konutları nedeniyle yardım çığlıkları atıyor.

‘1.5 saattir ateş altındayız’İsraillilerin çaresiz çağrıları, kendilerini savunamadıklarını ve askeri müdahale talep ettiklerini gösteriyordu, ancak siviller rehin alınmasına rağmen hiçbir birlik gelmedi. Bir vatandaş, "Saldırı altındayız ve bize kimse yardım etmiyor. Bir buçuk saatten fazla sürekli silah sesi var. "Bizi burada öldürüyorlar, ne ordu ne de hiçbir şey yok" dedi.

‘Terkedilmiş hissediyoruz’En az iki yerde, İsrail özel kuvvetleri rehinelerin tutulduğu evlere kuşatma operasyonu düzenledi. Bir israilli yaşananları şöyle anlattı: "Sığınakta mahsur kaldık ve neler olup bittiğini anlamıyoruz. Çok fazla silah sesi duyuyoruz. Terkedilmiş hissediyoruz. Bilgilendirilmiyoruz, sadece sürekli ateş sesi duyuyoruz."

‘30 kişilik Hamas grubuyla karşılaştım’Gazze'ye yakın bir yerleşim yerinde aracıyla seyahat eden bir İsrailli Hamas üyeleriyle karşılaşmasını şöyle anlattı: "Önümde 30 kişilik bir ekip vardı. Arabama ateş ettiler. Motorları ve her şeyleri vardı. Mucize eseri oradan çıktım. Çocuklar evde sıkıştılar. M-16 silahı olmayan kimse bu bölgeye yaklaşmamalı."