Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Hükümet Karşıtı Gösterilere Sert Müdahale

İsrail'de hükümet karşıtı gösterilere sert müdahale edilmesi ve bir bakanın göstericilerin kanının dökülmesini istediği iddiası gündeme geldi. Başsavcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Yayın Tarihi: 03.08.2023 09:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail'de Hükümet Karşıtı Gösterilere Sert Müdahale

İsrail'de Hükümet Karşıtı Gösterilere Sert Müdahale

İsrail'de halk Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde koalisyon hükümetinin yargının yetkilerini sınırlayan düzenlemesine karşı haftalardır sokaklarda... Başta Tel Aviv olmak üzere; Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi ve Rehovot gibi kentlerde sokaklar yüz binlerce İsrailli ile doldu. Protestoların durdurak bilmeden devam ettiği ülkede bir iddia ortalığı karıştırdı.

Kan Dökülmesi İstendi İddiası

Tel Aviv'deki protestoları organize eden gruplardan 'Kaplan Gücü Hareketi' hükümet karşıtı göstericilere aşırı sert müdahale eden polis güçlerini 'kahramanlar' olarak tanımlayan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'e sert tepki gösterdi. Ben Gvir 'sokaklarda göstericilerin kanının dökülmesini istiyor' ifadeleriyle eleştiri yağmuruna tutuldu.

Ben Gvir'den Açıklama Yok

Grup, 2004 yılında 'bir terör örgütünü desteklemekten' suçlu bulunan Ben Gvir'e atıfta bulunup 'İsrail polisinin terör suçlarından hüküm giymiş bir kişi için yürütme koluna dönüştürülmesine' ifadeleriyle bir uyarı yaptı. Ben Gvir İsrail'i karıştıran bu iddialara karşın henüz bir açıklama yapmadığı öğrenildi.

Soruşturma Başlatıldı

Başsavcılığa bağlı Polis Soruşturma Departmanı Tel Aviv'deki gösteriler ve isyanlarla ilgilenen polis biriminin komutanı Yair Hanun ve 4 polis memuru hakkında göstericilere şiddet uygulama suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Ben Gvir, polis biriminin davranışının 'şaşırtıcı ve oldukça tehlikeli' olduğunu belirterek 'Polis Soruşturma Departmanı'nı caydırıcı hale getirmeyin' tavsiyesinde bulunmuştu.