Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalar Enerji Piyasasını Etkiledi

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sonucunda İsrail'in Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurma talebi, gaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu. ABD'li enerji şirketi Chevron, İsrail'in talebi üzerine üretimi askıya aldı. Tamar gazının bir kısmı komşu Ürdün ve Mısır'a da ihraç ediliyor. İsrail hükümeti, Tamar sahasındaki gaz tedarikinin geçici olarak durdurulması emrini verdi.

Yayın Tarihi: 09.10.2023 21:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmalar Enerji Piyasasını Etkiledi

Avrupa'da Derinliği En Fazla Olan Hollanda Merkezli Sanal Doğalgaz Ticaret Noktası TTF

Kasım vadeli kontratlarda megavatsaat başı gaz fiyatı cuma günü 38,2 eurodan kapandı. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sonrasında, İsrail'in ABD'li enerji şirketi Chevron'un Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurmasını talep etmesinin ardından, gaz fiyatları megavatsaat başına 44,5 euroya kadar yükseldi. Fiyatlar, günü cuma günkü kapanışa göre yüzde 12,5 artışla megavatsaat başı 43 eurodan kapattı. Gaz fiyatları jeopolitik gerilimin ardından enerji arz güvenliği endişeleriyle yükseliş eğilimine girmişti.

İsrail ve Hamas Arasındaki Çatışmaların Etkisi Enerji Alanına da Yansıdı

Doğu Akdeniz'deki Tamar doğalgaz sahasında üretimin durdurulmasına karar verildi. ABD'li enerji şirketi Chevron, İsrail'in talebi üzerine üretimi askıya aldı. Chevron'un yaptığı açıklamada, şirketin faaliyetlerini sürdürdüğü tesisler ve üretim bölgelerinde güvenliğin sağlanmasının öncelikli olduğu belirtildi. Tamar'da gaz üretimi iptal İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sonrasında şirketin bölgedeki çalışanlarının bilgisine başvurulduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi: Chevron Mediterranean Limited'e, İsrail Enerji Bakanlığı tarafından Tamar üretim platformundaki üretimi durdurma talimatı verildi. Leviathan'da üretim devam ediyor Şirket, Tamar dışında kalan Leviathan sahasında gaz tedarikine devam ettiğini bildirdi. Leviathan, İsrail'in en büyük açık deniz gaz sahası olarak biliniyor. Öte yandan Tamar gazının bir kısmı komşu Ürdün ve Mısır'a da ihraç ediliyor. İsrail hükümetinin verilerine göre, Tamar'ın üretimi 2022'de yüzde 18 artışla 10,25 milyar metreküpe yükseldi. İsrail Enerji Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, 'Tamar sahasındaki doğalgaz tedarikinin geçici olarak durdurulması emri verildi.' dedi. Alternatif yakıtlardan karşılanacak Açıklamanın devamında şu notlara yer verildi: Ekonominin enerji ihtiyacı alternatif yakıtlardan karşılanacak. Enerji endüstrisi, istasyonlarına enerji sağlamak için alternatif yakıtlar kullanmaya hazırlanıyor. Roketlerin menzilinde yer alıyor Tamar, İsrail'in Akdeniz kıyısındaki Aşdod şehrinin yaklaşık 25 kilometre yakınında bulunuyor. Reuters'ın haberine göre, açık bir günde Gazze Şeridi'nin kuzeyinden görülebilen platform, bölgeden gelen roket atışlarının menzilinde yer alıyor.