Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Merkez Bankası, Döviz Satış Programıyla Piyasaları Destekliyor

Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından İsrail Merkez Bankası, 30 milyar dolara kadar döviz satış programı duyurdu. Banka, para birimi şekeldeki oynaklığı yumuşatmak ve piyasaların düzgün işleyişinin devamını tesis etmek için gerekli likiditeyi sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde piyasada faaliyet gösterecek.

Yayın Tarihi: 09.10.2023 11:44
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail Merkez Bankası, Döviz Satış Programıyla Piyasaları Destekliyor

Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından İsrail Merkez Bankası 30 milyar dolara kadar döviz satış programı duyurdu.

Banka, para birimi şekeldeki oynaklığı yumuşatmak ve piyasaların düzgün işleyişinin devamını tesis etmek için gerekli likiditeyi sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde piyasada faaliyet gösterecek.

Hamas, Cumartesi günü Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızarak eş zamanlı çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Saldırılar sonucu çoğu sivil olmak üzere 700'ün üzerinde İsrailli hayatını kaybetti. Gazze'nin kuzey sınırından fazla uzakta olmayan bir bölgede müzik festivaline katılan 260 civarı kişi de Hamas tarafından öldürüldü. İsrail'in misilleme saldırılarında yaklaşık 400 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, Hamas'ın sızdığı bölgelerin çoğunluğunun kontrolünü geri alırken Hamas çok sayıda İsrailliyi rehin aldı. Beklenmedik saldırılar sonrası İsrail resmi olarak savaş ilan etti ve Hamas'ın askeri altyapısını yok etmeden operasyonları sonlandırmayacağını açıkladı. Bu açıklama sonrası Gazze'ye aylar sürebilecek bir kara harekatı bekleniyor.

Wall Street Journal'ın Hamas ve İran destekli Hizbullah'ın kıdemli üyelerini kaynak gösterdiği haberine göre İranlı güvenlik yetkilileri Hamas'ın saldırı planına yardım etti ve saldırıya geçtiğimiz Pazartesi Beyrut'ta düzenlenen bir toplantıda yeşil ışık yaktı. ABD Başkanı Joe Biden iki günde iki kez İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefonda görüştü ve askeri yardım desteğini iletti. ABD aralarında uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un da olduğu altı gemisini Doğu Akdeniz'e intikal ettirdi. Türk Dışişleri iki taraf için de itidal çağrısı yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Sükunetin tekrar tesis edilmesi için başlattığımız diplomatik çabaları yoğunlaştırarak devam ettirmekte kararlıyız” dedi. Erdoğan, Filistin-İsrail sorununun çözümü için 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti (Doğu) Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin hayata geçirilmesinin “artık ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu” dile getirdi.

Hamas militanlarının İsrail sınırını geçerek gerçekleştirdiği ani saldırının ardından İsrail Merkez Bankası, piyasaları destekleme kararı aldı.

Banka, benzeri görülmemiş bir programın parçası olarak ilk kez döviz satmayı ve yerel bankalara dolar likiditesi sağlamayı planlıyor.

Saldırıların ardından İsrail'in para birimi şekel yüzde 2'ye varan kayıplar kaydederken İsrail Merkez Bankası para birimindeki oynaklığa müdahale etmek için döviz satışı programı açıkladı.

Bugün yapılan açıklamaya göre, merkez bankası 30 milyar dolara kadar döviz satacak ve takas mekanizmaları yoluyla 15 milyar dolara kadar kredi verecek.

İKİ YILIN ARDINDAN İLK MÜDAHALE

Banka, amacının şekelin döviz kurundaki dalgalanmayı yumuşatmak ve gerekli likiditeyi sağlamak olduğunu belirtilirken, merkez bankası yaklaşık iki yıldır ilk kez piyasaya müdahale ediyor ve ilk kez dolar satıyor.

Şekeli destekleme kararı, İsrail'e yönelik son on yılların en ölümcül saldırısının ardından geldi ve Başbakan Benjamin Netanyahu Gazze Şeridi'ndeki Hamas militanlarıyla savaşın uzun ve “zor” olacağını söyledi.

Hükümetin yargının gücünü zayıflatmaya yönelik tartışmalı çabalarına ilişkin yatırımcı endişeleri aylardır para birimi üzerinde baskı yaratsa da politika yapıcılar şekeli desteklemekte direnmişti.