Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail, Hamas'ın saldırısıyla savaş ilan etti

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısıyla 'Yenilmez' algısı kırılan İsrail, tam 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan etti. ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin desteğini arkasına alan İsrail, Gazze'ye havadan bombardımana tuttu, 2 milyondan fazla insanın su ve elektriğini kesti. 25 gündür devam eden savaşta Gazze'de 10 bine yakın sivil yaşamını yitirdi, yine on binlercesi de yaralandı. İsrail ordusuna ait tanklar kara harekatı kapsamında Gazze'de sık sık operasyon düzenliyor. Bu operasyonlar şimdiye kadar devasa boyutlara çıkmadı. Resmi hesaplar tarafından yayınlanan görüntülerde ordunun hedefleri belli bir mesafeden bombaladığı ve ateş açtığı görüldü. İSRAİL'İN EN BÜYÜK KORKUSU 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı ise adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızl

Yayın Tarihi: 02.11.2023 15:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail, Hamas'ın saldırısıyla savaş ilan etti

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısıyla 'Yenilmez' algısı kırılan İsrail, tam 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan etti.

ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin desteğini arkasına alan İsrail, Gazze'ye havadan bombardımana tuttu, 2 milyondan fazla insanın su ve elektriğini kesti. 25 gündür devam eden savaşta Gazze'de 10 bine yakın sivil yaşamını yitirdi, yine on binlercesi de yaralandı.

İsrail ordusuna ait tanklar kara harekatı kapsamında Gazze'de sık sık operasyon düzenliyor. Bu operasyonlar şimdiye kadar devasa boyutlara çıkmadı. Resmi hesaplar tarafından yayınlanan görüntülerde ordunun hedefleri belli bir mesafeden bombaladığı ve ateş açtığı görüldü.

İSRAİL'İN EN BÜYÜK KORKUSU

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı ise adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakmayı hedefliyor.

TEL AVİV'İN HEDEFİ NE?

Askeri uzmanlara göre İsrail ordusu kara harekatında en az kaybı vermek için Gazze'yi ikiye bölmek istiyor. Bu bağlamda İsrail tankları bölgedeki en işlek yollardan birini geçtiğimiz günlerde kesti. Söz konusu yolun bir kısmını ele geçiren İsrail, birkaç kilometre daha ilerlerse yolun tamamen kontrolünü sağlamış olacak. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde süren çatışmalar şimdiye kadar Hamas-İsrail arasındaki en yoğunlarından.

İSRAİLLİ BAKANDAN SKANDAL PAYLAŞIM

İsrail'in Kültür ve Miras Bakanı, Amichay Eliyahu saatler önce Facebook platformu üzerinden skandal bir açıklamada bulundu. Eliyahu hem operasyonlar hem de kara harekatı sonrası ne olacağını bildirdiği paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Gazze her zamankinden daha güzel. Her şeyi havaya uçurun ve düzleştirin, harika. İşimiz bittikten sonra Gazze topraklarını savaşan askerlere ve Gush Katif'te yaşayan yerleşimcilere tahsis ediyoruz."

İsrail'in işgal planını Netanyahu'nun bakanı açıkladı

İsrail'in Gazze'deki katliamları 27'nci günde de sürerken Tel Aviv'in Gazze'yi işgal etmek istediği yavaş yavaş dillerindirilmeye başlandı. Sosyal medya hesabında Gazze'de yıka yıka ilerleyen bir buldozerin fotoğrafını paylaşan İsrail Miras Bakanı Eliyahu “Her şeyi havaya uçurun ve düzleştirin, harika. İşimiz bittikten sonra Gazze topraklarını savaşan askerlere ve Gush Katif'te yaşayan yerleşimcilere tahsis ediyoruz” dedi.