İsrail - Filistin savaşı Yunanistan’ı alarma geçirdi
İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) ve terörle mücadele birimleri teyakkuz haline geçti. Yunan basını, Atina’daki İsrail hedeflerinin korunması ve ülkedeki Filistinli göçmenlerin gözetimi için özel önlemler alındığını duyurdu.
Atina’daki İsrail hedefleri koruma altında
Yunan basınında yer alan haberlere göre; EYP ve terörle mücadele birimleri, savaş nedeniyle alarma geçti. Haberlere göre, İsrail’in Atina Büyükelçiliği de dahil olmak üzere başkent Atina’daki İsrail hedeflerinin korunmasına yönelik özel önlemler belirlendi. Bu önlemler kapsamında, İsrail hedeflerine yakın bölgelerde güvenlik güçlerinin sayısı artırıldı ve olası saldırılara karşı hazırlık yapıldı.
Ülkedeki Filistinli göçmenler gözlem altında
Haberlere göre, ülke genelindeki göçmen kamplarında da güvenlik önlemleri artırıldı. Ülkede yaşayan Filistinli göçmenlerin gözlem altında tutulması, havaalanlarında Orta Doğu’dan gelen girişlerde kontrollerin üst seviyeye çıkarılması, ülkedeki İsrailli turistlerin gözetiminin sağlanması gibi önlemlerin alınması planlandı. Ayrıca, Filistinlilerin ülkede düzenleyeceği eylemlerde de güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasına karar verildi.
Yunanistan, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın sona ermesi için 5 maddelik çözüm önerisi hazırladı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, İsrail-Filistin çatışmanın sona ermesi için Atina'nın 5 maddelik bir plan önerdiğini kaydetti.
Avrupa Birliği'nin Körfez Ülkeleri Konseyi ile bugün gerçekleştirdiği toplantının ardından Yunan Devlet Televizyonu ERT'ye konuşan Yerapetritis, bugünkü toplantının İsrail-Filistin çatışmasının gölgesinde geçtiğini ifade etti.
Yerapetritis, Körfez ülkelerinin temsilcileri ile birebir görüşmeler gerçekleştirdiğini, Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları ile de telefonda görüştüğünü vurguladı.
Düşmanca tavırların son bulmasının asıl hedef olduğunu ifade eden Yerapetritis, şiddet kısır döngüsünün kırılması ve tansiyonun düşmesi için bugün görüştüğü ülke temsilcilerine Atina'nın 5 maddelik bir plan önerdiğine işaret etti.
Yerapetritis, planı, "başta sivillere karşı yapılan düşmanca tavırların sona erdirilmesi, rehin alınan herkesin hemen serbest bırakılması, sağlık gibi kritik hizmetlerden yararlanılabilmesi için insani koridor açılması, AB ve Körfez ülkelerinin saldırıları kınaması, sorunun temelini ele alacak uluslararası bir forum oluşturulması" olarak açıkladı.