Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail-Filistin Krizi Avrupa Doğal Gaz Fiyatlarını Etkiledi

İsrail ile Filistin arasındaki yaşanan son gelişmelerin piyasada oluşturduğu belirsizlik Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını etkiledi. Doğal gaz depolarını doldurmaya çalışan Avrupa için "gaz kaynakları konusunda endişelenmeli mi" sorusu akıllara geldi. İsrail ve Gazze arasındaki kriz, Chevron'un Avustralya'daki grevleri ve Ukrayna savaşının piyasalara gölge düşürmesi, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını yukarılara çekti.

Yayın Tarihi: 20.10.2023 13:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İsrail-Filistin Krizi Avrupa Doğal Gaz Fiyatlarını Etkiledi

İsrail ile Filistin arasındaki yaşanan son gelişmelerin piyasada oluşturduğu belirsizlik Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını etkiledi.

Doğal gaz depolarını doldurmaya çalışan Avrupa için "gaz kaynakları konusunda endişelenmeli mi" sorusu akıllara geldi. İsrail ve Gazze arasındaki kriz, Chevron'un Avustralya'daki grevleri ve Ukrayna savaşının piyasalara gölge düşürmesi, Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını yukarılara çekti.

Ayrıca Avrupa'da doğal gaz fiyatları yeterli arzın bulunup bulunmayacağına dair artan endişeler nedeniyle de dalgalı bir durum sergiledi. Bu bağlamada Avrupa doğal gaz standardı Dutch TTF'nin fiyatı geçen hafta yüzde 41 artışla megavatsaat başına 56 euro ile son 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İsrail'in çatışmalar nedeniyle üretimi durdurduğu Tamar sahası, Avrupa için kritik bir öneme sahip. Tamar gaz sahasının Avrupa'nın yıllık doğal gaz ithalatına eşdeğer olan 300 milyar metreküpten fazla gaz barındırdığı tahmin ediliyor. Amerika merkezli enerji şirketi Chevron'a göre bu saha, İsrail'in elektrik üretimine yönelik enerji ihtiyacının ise yüzde 70'ini sağlıyor.

Avrupa'da gaz fiyatları da Finlandiya ile Estonya arasındaki Balticconnector açık deniz gaz boru hattının hasar gördüğü haberinin ardından sıçradı. Sızıntı boru hattının geçici olarak kapanmasına neden oldu. Onarım çalışmalarını ise birkaç ay süreceği bildirildi.

Analizciler, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun Süveyş Kanalı üzerinden bazı nakliye kısıtlamalarına yol açabileceğini ve kış öncesinde Avrupa gaz fiyatlarında dalgalanmayı tetikleyebileceğini düşünüyorlar.

Ancak şu anda Avrupa piyasalarında gaz tesisleri tam kapasiteye yakın dolu bulunuyor. Bölgenin depolama tesisleri kapasitenin yüzde 98'i kadar gaz ile dolu durumda.

Piyasa katılımcıları, Rusya'ya akışlarda daha fazla azalma veya diğer beklenmedik tedarik kısıtlamalarıyla birlikte artan soğuk havaların kış aylarında arzın sıkışık hale gelmesine yol açabileceğinden korkuyor.

Uzmanlar, Süveyş Kanalı'nın kapatılmasının büyük sonuçlar doğuracağını belirtiyor. Ancak tamamen kapanma ihtimali uzak olsa da, potansiyel hacim kaybı ve fiyat etkisi önemli olacaktır.

İsrail-Hamas çatışmasının genişlemesinden kaynaklanan herhangi bir aksaklığın bu kış gaz fiyatlarını etkileyebileceği anlamına geliyor.