Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Hizbullah Uyarısı: Diplomatik Çabaların Son Dakikası

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah ile olası bir çatışmayı önlemek için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 11:18
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 11:18

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Hizbullah Uyarısı: Diplomatik Çabaların Son Dakikası

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, Hizbullah ile uğraşmanın diplomatik yöntemlerle gerçekleştirilmesi için "son dakikalar" olduğunu belirtti. Marmorstein, Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına uyması için baskı yapmanın önemine vurgu yaptı.

Golan Tepeleri'ndeki Saldırı

Marmorstein, Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Saldırıda kullanılan roketlerin İran yapımı olduğuna dair iddialarda bulundu ve bu olayın, Hizbullah’ın "kırmızı çizgilerinin aşılması" anlamına geldiğini ifade etti.

Hizbullah ve İran'ın Terör Örgütü Olarak İlanı Talebi

Marmorstein, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Hizbullah’ın terör örgütü olarak ilan edilmesi gerektiğini savunarak, bu adımların bir savaşın patlak vermesini önlemek için atılması gereken zorunlu adımlar olduğunun altını çizdi.

Trajik Saldırı Sonuçları

Mecdel Şems'te gerçekleştirilen roket saldırısında, çocuklar da dahil olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, 35 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu, roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba bölgesinden fırlatıldığını açıklarken, Lübnan Hizbullahı bu suçlamaları yalanladı.

İsrail Başbakanı'ndan Sert Tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya karşı sert bir yanıt verileceğini belirtti ve "Hizbullah, şimdiye dek ödemediği ağır bir bedel ödeyecek" dedi.

Demir Kubbe ve Füze Saldırısı

Saldırı sonrası, yerel halkın füzelerin Israil ordusuna ait Demir Kubbe hava savunma sisteminden ateşlendiği konusunda kuşkuları vardı. Olay ile ilgili bir bölge sakini, roketin, Demir Kubbe bataryalarının bulunduğu Cebel Şeyh bölgesinden geldiği bildirdi.

BMGK'nin 1701 Sayılı Kararı Nedir?

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in belirli bölgelerden geri çekilmesini ve bu alanların silahsızlandırılmasını şart koşmaktadır. Bu karar çerçevesinde, bölgedeki sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) silah bulundurabilir.

Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail arasında belirlenen sınır alanı, 2000 yılından beri Hizbullah’ın etkisi altındadır.