Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İsrail'de Esir Takası ve Erken Seçim Talepleriyle Protestolar

İsrailliler, esir takası ve hükümetin istifası için ülke genelinde gösteriler düzenliyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 23:48
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 23:48

İsrail'de Esir Takası ve Erken Seçim Talepleriyle Protestolar

İsrail'de Büyük Protestolar

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin istifası talebiyle ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyor.

Gösterilerin Merkezi Tel Aviv

Binlerce kişi, Tel Aviv gibi büyük şehirlerde bir araya gelerek, Netanyahu hükümetini eleştirerek yürüdü. Protestolar, her cumartesi günü düzenlenerek, halkın hükümete olan tepkisini sürdürmesini sağlıyor.

Esirlerin Geri Getirilmesi İçin Talepler

Gazze Şeridi'nde bulunan İsrailli esirlerin geri getirilmesine yönelik yapılan çağrılar, göstericilerin ortak amacı oldu. Özellikle Kaplan Caddesi'nde toplanan protestocular, ellerinde İsrail bayrakları ile hükümeti eleştiren pankartlar taşıdı.

Hükümet Yetkililerine Tehditler

Protestolar sırasında, esirlerin aileleri de hükümetin söz konusu anlaşmalara yönelik tutumunu eleştirerek Menachem Begin Caddesi'nde Savunma Bakanlığı önünde eylemlerini sürdürdü. Aileler, hükümeti "esirleri geri getirecek anlaşmaya engel olmakla" suçladı.

Protestoların Yaygınlığı

Gösteriler, Batı Kudüs'ten Hayfa'ya kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı. Protestocular, yolları kapatarak hükümet istifası ve esir takası için acil çözüm talep etti. Bunun yanı sıra, güvenlik güçleri bazı noktalar da gerginliğin artmasına sebep oldu.

Hükümet ve Toplum Arasındaki Gerilim

Netanyahu'nun ulusal ve uluslararası alanda, Hamas ile esir takası konusunda gerekli adımları atmamakla eleştirildiği bir dönemden geçiliyor. Uzun süredir devam eden müzakerelere rağmen, aşırı sağcı koalisyon ortaklarının baskısı nedeniyle bir sonuca ulaşılmadığı belirtiliyor.

İsrail basınında çıkan haberlere göre, güvenlik teşkilatları ve istihbarat birimleri, esir takası konusunda anlaşma yapılmasına yönelik olumlu görüş bildirmelerine rağmen, hükümetin bu talebe duyarsız kaldığı ifade ediliyor.