Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İşlenmiş Gıdalar ve İlave Şeker Böbrek Taşı Riskini Artırıyor

Uzmanlar, işlenmiş gıdalarda bulunan ilave şeker alımının böbrek taşı riskini artırdığını belirtiyor. Araştırmalar, yüksek miktarda ilave şeker tüketiminin böbrek taşı gelişme riskini artırdığını göstermektedir. Bunun yanı sıra oksalat içeren yiyecekler, fazla tuz alımı, şekerli içecekler, yüksek C vitamini takviyeleri, aşırı protein takviyeleri, aşırı kafein tüketimi ve az su içmenin de böbrek taşı riskini artırdığı belirlenmiştir.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 10:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İşlenmiş Gıdalar ve İlave Şeker Böbrek Taşı Riskini Artırıyor

Uzmanlar İşlenmiş Gıdaların Böbrek Taşı Riskini Artırdığını Uyarıyor

Uzmanlar, bisküvi ve kek gibi işlenmiş yiyecek ve içeceklerin böbrek taşı riskini artırdığı konusunda uyardı. Araştırma, ilk kez, işlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunan ilave şeker alımının böbreklerde taş gelişme riskini artırdığını göstermiştir. 10 kişiden birden fazlası bu durumdan etkileniyor.

Böbrek Taşı Belirtileri ve Riskleri

En sık görülen semptomlar şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, ateş, titreme ve idrarda kan görülmesidir. Ancak doktorlar, böbrek taşlarının yalnızca yaşam kalitesini düşürmediğini, uzun vadede enfeksiyonlara, şişmiş böbreklere ve potansiyel olarak ölümcül böbrek hastalığına yol açabileceğini söylüyor. Böbrek taşlarının oluşumunda bilinen risk faktörleri arasında erkek olmak, obezite, kronik ishal, dehidratasyon(susuzluk) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), diyabet veya gut bulunuyor.

İlave Şeker Tüketimi ve Böbrek Taşı Riski

Frontiers in Nutrition dergisinde yayınlanan yeni çalışma, ilk kez, yüksek miktarda ilave şeker tüketiminin muhtemelen böbrek taşı risk faktörleri listesine eklenmesi gerektiğini göstermiştir. Çinli araştırma ekibi, işlenmiş birçok gıdada ilave şeker bulunduğunu, ancak özellikle şekerle tatlandırılmış pop, meyve içecekleri, çikolata, dondurma, bisküvi ve keklerde yaygın olduğunu söylüyor.

İlave Şeker Tüketimi ve Böbrek Taşı Riski İlişkisi

Araştırma ekibi, 28.000'den fazla Amerikalı yetişkinin sağlık verilerini analiz ettiler. Katılımcılar böbrek taşı öyküsü olup olmadığını kendileri bildirdiler. Her katılımcının günlük ilave şeker alımı, en son yiyecek ve içecek tüketimlerinin hatırlanmasıyla tahmin edildi. Katılımcılar ayrıca diyetlerini özetleyen bir sağlıklı beslenme indeksi puanı aldı. Araştırma ekibi, ilave şeker alımının böbrek taşları ile ilişkili olduğunu gösterdi. Örneğin, ilave şeker alımı en yüksek yüzde 25 arasında olan katılımcıların, çalışma boyunca böbrek taşı geliştirme olasılığı yüzde 39 daha fazlaydı.

Diğer Böbrek Taşı Risk Faktörleri

Araştırmada ayrıca oksalat içeren yiyecekler, fazla tuz alımı, şekerli içecekler, yüksek C vitamini takviyeleri, aşırı protein takviyeleri, aşırı kafein tüketimi ve az su içmenin de böbrek taşı riskini artırdığı belirlendi.