Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İskoçya'da Loch Ness Canavarı Arama Çalışmaları Heyecan Yarattı

İskoçya'da Ness Gölü'nde yaşadığına inanılan Loch Ness Canavarı için gerçekleştirilen arama çalışmaları büyük heyecan yarattı. Arama çalışmalarında gizemli ve tuhaf sesler duyuldu ancak canavarın izine rastlanamadı. Loch Ness Canavarı efsanesi İskoçya'da 6. yüzyıla kadar dayanıyor ve hala birçok kişi canavarın varlığını kanıtlamaya çalışıyor.

Yayın Tarihi: 28.08.2023 10:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İskoçya'da Loch Ness Canavarı Arama Çalışmaları Heyecan Yarattı

İskoçya’da yüzyıllardır efsanelere konu olan canavar için hafta sonu düzenlenen arama çalışmaları ülkede büyük heyecan yarattı.

Ness Gölü’nde yaşadığına inanılan ve 1930’lardan bu yana halk arasında hikayelere konu olan Loch Ness Canavarı için cumartesi ve pazar günleri, son 50 yılın en büyük arama çalışması gerçekleştirildi.

Sadece İskoçya’dan değil Avrupa’nın dört bir yanından, ABD’den, Avustralya’dan ve Japonya’dan gönüllüler de canavarı aramak için 37 kilometre uzunluğundaki göle akın etti. Aramalar, yaklaşık 300 kişi tarafında da internetten canlı yayınlandı.

Loch Ness Exploration isimli araştırma grubunun düzenlediği ve gelişmiş tarama cihazlarının kullanıldığı aramalarda gizemli ve tuhaf seslerin duyulması grubu heyecanlandırdı. ABD’li gönüllü Caroline McNamara, okul yıllarından beri canavar efsanesine büyük ilgi duyduğunu ve keşfe heyecanla katıldığını anlattı.

İki gün süren çalışmalarda canavarın izine rastlanamasa da keşif meraklıları aramalara devam etmeyi planlıyor.

Loch Ness Monster (Ness Gölü Canavarı) ile ilgili hikayeler, İskoçya’da 6’ncı yüzyıldan kalma kayıtlara kadar dayanıyor. Nessie olarak anılan canavarın 1934 yılında yayınlanan fotoğrafı o dönem büyük heyecan yaratmış, ancak yıllar sonra bunun bir oyuncak olduğu ortaya çıkmıştı.

Yapılacak aramada, varlığı kanıtlanmamış sözde Loch Ness Canavarı’nı bulmak için daha önce hiç kullanılmamış teknolojilerden faydalanılacak.

Pek çok insanın “Nessi” adıyla bildiği bu efsanevi hayvana dair şimdiye kadar hiçbir fiziksel bulguya ulaşılmamıştı.

BU BÜYÜLEYİCİ GİZEME KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Yaratığın varlığı ne bilim ne de biyoloji tarafından kanıtlanmış durumda. Araştırma seferinin sponsoru, Loch Ness gölünün sularında “dev bir yüzey gözlemi” yürütmek için halktan yardım isteyen Loch Ness Keşif Grubu (LNE) isimli “bağımsız ve gönüllü bir araştırma takımı”. Oluşan “dev” talep nedeniyle bütün gözlem noktaları tükense de, İskoçya’ya gidemeyecek olanlar LNE’nin resmi 7/24 canlı yayınına katılıp organizatörlere yardım edebilir.

LNE’nin kurucusu Alan McKenna, LNE’yi başlattıklarından beri hedeflerinin, açıklamakta zorlanabilecekleri her türlü doğal davranış ve olguyu kayıt altına alıp incelemek ve analiz etmek olduğunu belirtti. Loch Ness’e ilgi duyan yeni nesle ilham olmayı ve bu geniş çaplı yüzey gözlemine katılarak dünya çapındaki pek çok insanı cezbeden bu büyüleyici gizeme kişisel olarak katkıda bulunmayı umut ettiklerini söyledi.

Bu sözde göl canavarı (veya cavanarları) rivayete göre yüzlerce yıl önce görülmüş.

Fakat bu hikayeler, dünyanın dikkatini 1934 yılındaki meşhur “Cerrahın Fotoğrafı“ndan sonra çekmeye başlamış. Bu simgesel silüetin sonraları uydurmaca olduğu kanıtlansa da, gölün içinde büyük bir su canlısının gizlendiği efsanesi halk arasında devam etti. 2019 yılında yaklaşık 56 kilometrekarelik su sütunundan alınan örnekler, gölde yılanbalığı DNA’sının yaygın olduğunu kanıtladı. Bu durum, en azından bazı ziyaretçilerin yıllar önce gördüğü şeylere olası bir açıklama sağlıyor. Ancak toplanan bu DNA, bir yılanbalığının boyutunu göstermiyor. Dolayısıyla “dev yılanbalığı” teorisine biraz destek ekliyor. Elbette pek çok kişi hala, Ness Gölü’nü evi belleyen ve bir şekilde halen tespit edilmemiş olan bir plesiozor sürüsü bulabilmeyi bekliyor.

LNE ekibi, yarın ve pazar günü tuhaf bir şeyin kanıtını ortaya çıkarma ümidiyle en azından birkaç yeni cihazdan faydalanacak. Etkinliğin duyuru sayfasına göre dronlar gölün bir ucundan diğer ucuna uçarken, kızılötesi kameralar ile gölün termal görüntülerini alacaklar ve böylelikle “tüm gizemli anormallikleri belirleyebilecekler.” Bu arada araştırmacılar, “Nessi benzeri bir ses” çıkarsa diye tekrarlı şekilde su altı hidrofonu da kullanacaklar.

Loch Ness Merkezi genel müdürü Paul Nixon, “Bu hafta sonu, göl sularını daha önce yapılmamış biçimde arama fırsatı bulacağız. Bulacağımız şeyi görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Elbette onlarca yıldır çürütülen uydurmacaları ve hatalı atfedilen görgü tanıklıklarını düşündüğünüzde, durum pek Nessi gönüllülerinin lehinde değil. Yine de göle gidip İskoçya’daki yaz mevsiminin tadını çıkarmak için yılın bu zamanı iyi bir fırsat olabilir.