Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'ın Azerbaycan Politikası ve Tehditkâr Tutumu

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İran'ın Azerbaycan politikasını eleştirerek, Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan'ın öz hakkı olduğunu vurguladı. İran'ın tehditkâr tutumu ve düşmanlık politikası ise Türkiye ve Azerbaycan'ın çıkarlarına zarar vermektedir.

Yayın Tarihi: 11.09.2023 09:35
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran'ın Azerbaycan Politikası ve Tehditkâr Tutumu

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir'den Azerbaycan-Ermenistan Krizi Açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Azerbaycan Ermenistan krizi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Özdemir, İran'ın tutumunu hiçbir surette kabul edilebilir olmadığını belirtti. Ayrıca Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan'ın öz hakkı olduğunu vurguladı.

İran'ın Azerbaycan Karşıtı Politikası ve Tehditkâr Tutumu

İran, Azerbaycan karşıtı ve tehditkâr bir politika izlemektedir. İran'ın Zengezur Koridoru'nun açılmasını savaş sebebi olarak görmesi ve Azerbaycan'ı tehdit etmesi, Türkiye ve Azerbaycan ile iş birliği yapmanın İran'a kazandırmayacağını göstermektedir. İran'ın bu politikası, kendisini yalnızlaştırmasının yanı sıra iç ve dış konjonktürde de olumsuz sonuçlara yol açabilir.

İran'ın Rasyonel Politika Takip Etme Zorluğu

İran'ın sürekli yeni düşmanlarla kendi toplumunu konsolide etme siyasetine odaklanması, rasyonel bir politika takip etme zorluğunu göstermektedir. Türkiye ve Azerbaycan düşmanlığı yapmanın İran'a hiçbir fayda sağlamadığı gibi kaybettireceği çok şey bulunmaktadır. Ayrıca bu politika, Mollaların iktidarını ve gücünü zayıflatabilir.

İran'ın İç ve Dış Konjonktüre Etkisi

İran'ın İran'ın kendi içindeki toplumsal değişimi ve dönüşen talepleri dikkate alamayan yapısıyla çelişmesi, kendisini güvende hissetmemesine ve irrasyonel politikalar izlemesine sebep olmaktadır. Bu politika, İran'ı bölgede Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini geliştirmenin faydasına olacağını görmek istemeyen bir vesayet rejimi olarak nitelendirilebilir.