Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'dan Türkiye ve Suriye'ye normalleşme önerisi

Rusya'nın 'Adana Mutabakatı' önerisinin ardından Türkiye ve Suriye'nin normalleşme çabalarına İran'dan da bir öneri geldi. Ankara ve Şam'ın normalleşme çabalarında arabuluculuk rolü üstlenen İran'ın geçtiğimiz ay Suriye lideri Beşar Esad ile görüşen Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan Ankara ve Şam'a normalleşme için bir aksiyon planı önerdiklerini söyledi. İranlı bakan Türk askerinin öncelikle Suriye'nin istediği gibi Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif ettiklerini belirtti. Suriye'nin de buna karşılık olarak Türkiye'ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdiklerini kaydeden Abdüllahiyan İran ve Rusya'nın da bu planda garantör görevi üstleneceğini ifade etti. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Rusya'nın da çaba sarf ettiğini belirten Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 10:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran'dan Türkiye ve Suriye'ye normalleşme önerisi

Rusya'nın 'Adana Mutabakatı' önerisinin ardından Türkiye ve Suriye'nin normalleşme çabalarına İran'dan da bir öneri geldi.

Ankara ve Şam'ın normalleşme çabalarında arabuluculuk rolü üstlenen İran'ın geçtiğimiz ay Suriye lideri Beşar Esad ile görüşen Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan Ankara ve Şam'a normalleşme için bir aksiyon planı önerdiklerini söyledi.

İranlı bakan Türk askerinin öncelikle Suriye'nin istediği gibi Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif ettiklerini belirtti. Suriye'nin de buna karşılık olarak Türkiye'ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdiklerini kaydeden Abdüllahiyan İran ve Rusya'nın da bu planda garantör görevi üstleneceğini ifade etti.

Rusya'dan da 'Adana Mutabakatı' önerisi

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Rusya'nın da çaba sarf ettiğini belirten Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade etti.