Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'da Mahkûmların Çıplak Arama İddiaları

İran'da mahkûmların çıplak arama iddiaları ortaya çıktı. Bazı mahkûmların adet dönemleri sırasında hijyenik pedlerini çıkarmaya zorlandığı ve çıplak arama deneyimi yaşadığı belirtildi. Bu uygulamanın mahkûmları aşağılamak için sistematik bir şekilde yapıldığı ifade edildi.

Yayın Tarihi: 20.07.2023 11:55
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran'da Mahkûmların Çıplak Arama İddiaları

Aşağılama ve İstismar

Bazı mahkûmların, adet dönemleri sırasında hijyenik pedlerini ya da tamponlarını çıkarmaya, bu halde çömelmeye ya da çömelip zıplamaya zorlandıklarını anlattı. Kötü şöhretli Evin hapishanesi ve Tahran bölgesindeki Karçak hapishanelerinde yaklaşık üç yıl yatan Mozhgan Keşavarz BBC'ye yaptığı açıklamada 'Bunu bizi aşağılamak için yapıyorlardı' dedi.

İstismarın Kanıtı

Keşavarz, Ocak 2022'de sona eren hapis cezası sırasında güvenlik kameralarının önünde üç kez çıplak arama deneyimi yaşadığını belirtti. Üçüncüsünde, bir kadın gardiyan çıplak fotoğraflarını çekti. Karşı çıktığında da, bunun ilerideki işkence iddialarına karşı kanıt toplamak için gerekli olduğu yanıtını aldı.

Komplo Kurmak Suçlaması

Keşavarz, zorunlu başörtüsüne karşı aktif bir şekilde protesto eden bir kadın hakları savunucusu. Instagram hesabında, kamusal alanlarda başörtüsüz çektirdiği bir dizi sanatsal fotoğrafı var. Keşavarz, 'ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak, İslam'a saygısızlık etmek, İran İslam Cumhuriyetine karşı propaganda yapmak, yolsuzluk ve müstehcenliği teşvik etmek' suçlamasından 12 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Diğer Mahkûmların İddiaları

Kadın mahkûmlar, saklanabilecek uyuşturucuları bulabilmek için uyuşturucu suçlarından hüküm giyenlerin çıplak aramaya tabi tutulmasının sık görülen bir uygulama olduğunu söylüyor. Ancak siyasi mahkûmlar genelde bu uygulamayı görmüyordu. Özellikle de kameralar karşısında.

İran Yargısının İtirafı

Haziran ortasında, İran Parlamentosu'nun Yargı Komisyonu Başkanı, 'kadın mahkûmların görüntülerini sadece kadın gardiyanların izlediğini' söyledi ve böylece kadın mahkûmların görüntülerinin çekildiğini kabul etmiş oldu.