Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran Destekli İslami Cihad Örgütü Nedir? Gücü Ne Kadar?

Gazze'de 17 Ekim'i 18 Ekim'e bağlayan gece hedef alınan ve en az 500 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan hastane saldırısının ardından uluslararası kamuoyunun gözleri İsrail'e çevrildi. İsrail ise suçlamaları reddederek saldırıdan Gazze merkezli silahlı İslami Cihad Örgütü'nün sorumlu olduğunu iddia etti. İran destekli İslami Cihad Örgütü nedir, gücü ne kadar? Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanan Filistin İslami Cihad Örgütü, İsrail devletine karşı "silahlı İslami direniş" hareketi olarak 1981'de kuruldu. Temelleri Gazze İslam Üniversitesi öğrencileri tarafından atılan grup, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile yakın bir çizgide duruyor. Her iki örgüt de Mısır'da doğan ve sonrasında Arap coğrafyasına yayılan "Müslüman Kardeşler" hareketinden koptu. Geçmişte zaman zaman İsrail karşısındaki büyük savaşlarda iki grubun güçlerini birleştirdiği biliniyor. İslami Cihad'ın merkezi Gazze olsa da Batı Şeria'da da güçl

Yayın Tarihi: 18.10.2023 16:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran Destekli İslami Cihad Örgütü Nedir? Gücü Ne Kadar?

Gazze'deki Hastane Saldırısı

Gazze'de 17 Ekim'i 18 Ekim'e bağlayan gece hedef alınan ve en az 500 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan hastane saldırısının ardından uluslararası kamuoyunun gözleri İsrail'e çevrildi. İsrail ise suçlamaları reddederek saldırıdan Gazze merkezli silahlı İslami Cihad Örgütü'nün sorumlu olduğunu iddia etti.

İslami Cihad Örgütü'nün Kuruluşu ve İlişkisi

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanan Filistin İslami Cihad Örgütü, İsrail devletine karşı "silahlı İslami direniş" hareketi olarak 1981'de kuruldu. Temelleri Gazze İslam Üniversitesi öğrencileri tarafından atılan grup, 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile yakın bir çizgide duruyor. Her iki örgüt de Mısır'da doğan ve sonrasında Arap coğrafyasına yayılan "Müslüman Kardeşler" hareketinden koptu. Geçmişte zaman zaman İsrail karşısındaki büyük savaşlarda iki grubun güçlerini birleştirdiği biliniyor.

İslami Cihad Örgütü'nün Gücü ve Finansmanı

İslami Cihad'ın merkezi Gazze olsa da Batı Şeria'da da güçlü bir varlığı olduğu biliniyor. Örgütün kurucu lideri Fethi Şikaki, 1995'te İsrail dış istihbarat servisi Mossad tarafından öldürüldü. İslami Cihad'ın finansmanını halihazırda İran sağlıyor. Aynı kaynaklara göre Suriye hükümeti ve Lübnan merkezli Şii Hizbullah örgütü de mali destek veriyor. İsrail kaynakları İslami Cihad Örgütü militanlarının İran Devrim Muhafızları Ordusu üyeleri tarafından eğitildiğini belirtiyor. Grubun 10 bin civarında eğitimli savaşçısı olduğu kaydediliyor.

İslami Cihad Örgütü'nün Eylemleri ve Tutumu

İslami Cihad, özellikle 2000-2005 yılları arasında İsraillileri hedef alan intihar saldırılarını üstlendi. Örgüt, Oslo Anlaşması'na şiddetle karşı çıkarak siyasi süreçleri reddediyor ve askeri yollarla hedeflerine ulaşmayı savunuyor. İslami Cihad, Hamas'la koordineli bir şekilde faaliyet gösteriyor ve İsrail'e karşı saldırılarda yer alıyor.

İslami Cihad Örgütü'nün Lideri

İslami Cihad'ın şu anki Genel Sekreterliği'ni Ziyad en-Nahale yürütüyor. Nahale, geçtiğimiz günlerde İsrailli rehinelerin örgütün elinde olduğunu iddia etti.