Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran'da Reformist LidereYeni Görev

İran'da cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Muhammed Rıza Arif'i birinci yardımcı olarak atadı. Reform hareketinin önde gelen ismi olarak biliniyor.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 13:57
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 13:57

İran'da Reformist LidereYeni Görev

İran'da Reformist Lider Muhammed Rıza Arif Atandı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, reformist liderlerden Muhammed Rıza Arif'i Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atadığını duyurdu. Söz konusu atama, Arif'in siyasi kariyerindeki önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muhammed Rıza Arif Kimdir?

1951 yılında Yezd kentinde doğan Muhammed Rıza Arif, lisans eğitimini Tahran Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra ABD'nin Stanford Üniversitesi'nde elektrik ve iletişim mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Siyasi kariyeri boyunca birçok önemli görevi üstlenen Arif, 1979 İslam Devrimi öncesinde Şah rejimine karşı mücadele etmiş ve bu süreçte birden fazla kez tutuklanmıştır.

Siyasi Kariyerine Yükselişi

Devrim sonrası dönemde Arif, 1981 yılında İran Telekomunikasyon Şirketi'nin Başkan Vekili olarak atanmış, reformist lider Muhammed Hatemi döneminde 1997'de İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı olarak görev almıştır. 2001 yılında Hatemi tarafından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı olarak atanmış ve reform politikalarının gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Seçim Süreçleri ve Etkisi

Reformistlerin Politika Yapıcı Konseyi Başkanı olarak görev yapan Arif, 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olsa da, Hatemi'nin isteği üzerine Hasan Ruhani lehine adaylıktan çekilmiştir. 2016 milletvekili seçimlerinde Tahran'dan birinci sırada yer alarak Meclis'e girmeyi başaran Arif, aynı zamanda ülke genelinde en yüksek oy alan adaylardan biri olmuştur.

Görevdeki Yeni Dönemi

Arif, 2002 yılından itibaren Meclis ve Anayasayı Koruyucular Konseyi arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye yönelik çalışmalar yürütmekte olan Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi'nin de bir üyesidir. Şimdi, yeni görevinde İran’ın reformist hareketine katkıda bulunmayı hedefliyor.