Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran Cumhurbaşkanı Putin ve Paşinyan ile Görüştü, Katar Devlet Başkanı Al Sani Rusya'da

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rus paralı asker grubu Wagner’in krizi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Katar Devlet Başkanı Al Sani, Katar Emiri Temim bin Hamed’in ikili işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesine yönelik adımları içeren mesajını getirdiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 26.06.2023 20:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İran Cumhurbaşkanı Putin ve Paşinyan ile Görüştü, Katar Devlet Başkanı Al Sani Rusya'da

İran Cumhurbaşkanı Putin ve Paşinyan ile Görüştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rus paralı asker grubu Wagner’in krizi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cemşidi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile iki ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı.

Wagner grubunun Rus yönetimine krizi ve Kafkasya’daki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Putin’den darbe girişimine dair bilgi alan Reisi, Rusya’nın milli egemenliğini desteklediklerini söyledi. Görüşmeye ilişkin Kremlin Sarayı tarafında yapılan açıklamada ise, Rusya ile İran arasında ticaret, enerji ve ulaştırma alanlarındaki anlaşmaların uygulanmasının istişare edildiği ve Kafkasya ile Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Katar Devlet Başkanı Al Sani Rusya'da

Katar Devlet Başkanı Al Sani, Katar Emiri Temim bin Hamed’in ikili işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesine yönelik adımları içeren mesajını getirdiğini belirtti. Katar ile Rusya arasında uzun süredir devam eden dostluk ilişkileri olduğuna dikkati çeken Al Sani, "Enerji, gıda güvenliği başta olmak üzere çok çeşitli konularda ortak çıkarlarımız var. Ayrıca ülkelerimizi ekonomi alanındaki ortak projeler bağlıyor." dedi.

Rusya ve Katar arasındaki ticari rakamların mutlak anlamda nispeten düşük olduğunu vurgulayan Putin, buna karşın karşılıklı ticaretin, büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Rusya-Katar Ortak Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu’nun iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini aktaran Rusya Devlet Başkanı, bu komisyonun başına Eşbaşkan olarak Aleksandr Novak’ın atandığını bildirdi. Putin ayrıca, "Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Katar Yatırımlar Ajansıyla başarılı bir şekilde işbirliği yapıyor. Orada iyi ilerleme var." diye sözlerine ekledi.