Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Göreve Başladı

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Ayetullah Hamaney'den mazbatasını alarak resmi olarak göreve başladı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 12:24
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 12:24

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Göreve Başladı

Mesud Pezeşkiyan Resmen Göreve Başladı

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 5 Temmuz 2023'te yapılan seçimlerin ikinci turunu kazanarak, Ayetullah Ali Hamaney'den mazbatasını alarak göreve başlamıştır.

Törende Yapılan Konuşmalar

İran'ın başkenti Tahran'da İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde gerçekleştirilen mazbata töreninde, Hamaney, "Seçimde kaybedenimiz yoktur. Millet galip geldi. Halk, değerli bir cumhurbaşkanı seçti. Hepimiz büyük işler başarması için ona ve hükümetine yardım etmeliyiz," şeklinde konuştu. Hamaney, dış politikada komşularla ilişkileri öncelikli hedef olarak vurguladı.

Dış Politika Vurgusu

Hamaney, "Dış politika alanındaki önceliklerimiz, komşularımız ve Asya ile Afrika gibi ülkeleri kapsayan diplomasi ile genişletilmelidir," dedi. Avrupa ile olan ilişkileri de değerlendirerek, son yıllardaki kötü tutumu eleştirdi.

Netanyahu'nun Ziyareti

Savaş suçlarıyla itham edilen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki alkışlara da değinen Hamaney, "Siyonist rejim bir devlet değil, bir suç çetesi, bir katil terör çetesidir. Savaş suçlusunun Amerikan Kongresi'nde dinlenmesi büyük rezaletti," ifadelerini kullandı.

Yeni Cumhurbaşkanının Sözleri

Pezeşkiyan, "Ben tüm kalbimle bu insanlara hizmet edeceğime söz veriyorum ve şehitlerimizin yoluna devam edeceğime söz veriyorum," dedi. Ayrıca, Hamaney'in belirttiği politikaları uygulamak için birlikte çalışacaklarına vurgu yaptı.

Yemin Töreni ve Kabine Oluşumu

Pezeşkiyan için 30 Temmuz'da Meclis'te bir yemin töreni düzenlenecek. Ardından yeni oluşturacağı kabine güven oyu için Meclis'e sunulacak.