Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere'nin Scilly Adalarında Kadın Savaşçıya Ait 2 Bin Yıllık Mezar Bulundu

İngiltere'nin Scilly adalarında bulunan 2 bin yıllık bir mezarın gizemini çözerek Demir Çağı’nda yapılan savaşlarla ilgili merak uyandıran soruları gündeme getirdi. Bilim insanları, mezarda bulunan kılıç ve ayna sayesinde bir kadın savaşçının varlığını ortaya çıkardı.

Yayın Tarihi: 27.07.2023 13:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiltere'nin Scilly Adalarında Kadın Savaşçıya Ait 2 Bin Yıllık Mezar Bulundu

İngiltere'nin Scilly adalarında bulunan 2 bin yıllık bir mezarın gizemini çözerek Demir Çağı’nda yapılan savaşlarla ilgili merak uyandıran soruları gündeme getirdi.

Bilim insanları, İngiltere’nin Scilly adalarında bulunan 2 bin yıllık bir mezarın gizemini çözerek Demir Çağı’nda yapılan savaşlarla ilgili merak uyandıran soruları gündeme getirdi. Arkeologlar, 1999 yılında Bryher'de keşfedilen taşla kaplı mezar odasının bir erkeğe mi yoksa bir kadına mı ait olduğu konusunda onlarca yıldır çalışıyordu. Kazılarda bir insanın kalıntılarının yanında bakır alaşımlı bir kın içinde bir kılıç ve bir kalkan bulundu. Uzmanlar bunların genellikle erkeklerle ilişkilendirilen nesneler olduğunu belirtti. Ancak, mezarda, güneş motifleri ile süslenmiş ve genellikle kadınlarla ilişkilendirilen bir broş ve bronz bir ayna da bulundu. Mezar, hem ayna hem de kılıç içermesi bakımından Batı Avrupa’da en nadir örnekler arasında yer aldı.

Mezarın Bir Kadına Ait Olduğu Belirlendi

Şimdi Historic England adlı kurului tarafından yürütülen bilimsel bir çalışma, kalıntıların bir kadına ait olduğunu belirledi. Araştırmacılar, bu keşfin topluluklar arasında şiddetin hayatın bir gerçeği olduğu düşünülen bir dönemde kadın savaşçıların rolüne ışık tutabileceğini söyledi.

Diş Minesi Analizi ile Cinsiyet Belirlendi

DNA analizi gibi geleneksel yöntemlerle mezarın sahibinin cinsiyetini belirlemeye yönelik ilk girişimler başarısız oldu. Ancak, diş minesinin analizi ile cinsiyet belirlendi. UC Davis'te görev yapan Dr. Glendon Parker, diş minesinin cinsiyetin belirlenmesinde kullanılabileceğini ve bu sayede mezarın bir kadına ait olduğunu yüzde 96 ihtimalle hesapladıklarını belirtti.

Aynaların Ritüelistik İşlevleri

Araştırmacılar aynaların Demir Çağı’nda sinyal vermek, iletişim kurmak ve saldırıları koordine etmek için kullanılmış olabileceğini belirtti. Aynaların aynı zamanda doğaüstü dünyayla iletişim kurma aracı olarak ritüelistik işlevleri de bulunduğu açıklandı.

Kadın Savaşçının Önemli Rolü

Historic England'da insan iskeleti biyoloğu olan Dr. Sarah Stark, bulguların Demir Çağı'nda bir kadının savaşta öncü bir rol oynadığına dair kanıt sağladığını belirtti. Mezarda bulunan kılıç ve aynanın bir arada bulunması, kadının yüksek bir statüye sahip olduğunu ve yerel savaşta komuta edici bir rol oynadığını göstermektedir.