Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere ve Güney Kore'nin Gündemindeki Konular

İngiltere Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns, Sırp Ortodoks Kilisesini Sırbistan'dan getirilen silahları ambulanslarla Kosova'ya taşımakla suçladı. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise Kuzey Kore'nin fırlattığı casus uydunun askeri bir amacı olmadığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 05.07.2023 18:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiltere ve Güney Kore'nin Gündemindeki Konular

İngiltere Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Sırp Ortodoks Kilisesini Sırbistan'dan getirilen silahları ambulanslarla Kosova'ya taşımakla suçladı.

İngiliz ordusunun Sırbistan'dan Kosova'ya silah kaçırıldığını tespit ettiğini vurgulayan Kearns, NATO'nun Kosova Gücü KFOR'un durumdan haberdar edildiğini ancak arama izinleri çıkana kadar ambulansın geri dönerek kilisedeki tüm silahları çıkardığını söyledi.

'SİLAH İHRACATINI DURDURUN'

KFOR'un ülkenin kuzeyinde silah kaçakçılığıyla mücadele için yetkilerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Kearns, İngiliz hükümetine Kosova'nın toprak bütünlüğü ve demokrasisine desteğini net bir şekilde ifade etme çağrısında bulundu. İngiltere'nin Sırbistan'a silah ve cephane ihracatından da rahatsız olduğunu ifade eden Kearns, “Sırbistan polisinin terörle mücadele biriminin Kosovalı polis memurlarına saldırarak kaçırdıkları göz önüne alındığında, Sırbistan'a bizim tedarik ettiğimiz silahların bunlar için kullanılmadığını nereden bilebiliriz? Sırbistan'a tüm ihracatın durdurulmasını talep ediyorum“ dedi.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin uzaya fırlatılırken arıza sonucu Sarı Deniz'e düşen casus uydusunun hiçbir şekilde askeri bir amacı olmadığını duyurdu.

Düşen casus uydunun enkazıyla ilgili açıklama yapan Güney Kore Savunma Bakanlığı, 'Gerek ABD, gerek Güney Kore’de uzmanların yaptığı araştırma bunun keşif uydusu olarak hiçbir askeri faydası olmadığı sonucuna vardı.” ifadesini kullandı.

Kuzey Kore’nin fırlattığı casus uydunun enkazına ulaşmak için Güney Kore ile birlikte Çin bölgede yoğun bir rekabet içine girmişti. Kuzey Kore'nin 31 Mayıs'taki fırlatma denemesinin, taşıyıcı roket sisteminde yaşanan arıza nedeniyle başarısız olduğu ve uydunun taşıyıcı roketiyle Sarı Deniz'e düştüğü bildirilmişti.

Güney Kore’nin, yerini hızlıca tespit edip roketin batık parçalarını bulmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar başarıyla sonuçlanmıştı. Roketin 15 metre uzunluğundaki kısmının denizin 75 metre derinliğinde bulan Güney Kore donanması, tüm parçaları toplamak için 36 gün süren titiz ve dikkatli bir çalışma gerçekleştirmişti.

ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin casus uydu fırlatmasını nükleer silaha sahip bir devletin balistik füze teknolojisini kullanmasını yasaklayan Birleşmiş Milletler kararının ihlal olarak değerlendirip kınamıştı. Uzmanlar, kıtalararası balistik füze geliştirilmesiyle, uzaya roket fırlatma yetenekleri arasında önemli bir teknolojik benzerlik bulunduğu görüşünde.