Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu Hakkındaki İtirazı Geri Çekti

İngiltere, UCM'nin Netanyahu hakkında verdiği yakalama kararıyla ilgili itirazını geri çekti. Hükümetin kararı hukukun üstünlüğü vurguladığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 15:00
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 15:00

İngiltere, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu Hakkındaki İtirazı Geri Çekti

İngiltere, UCM'nin Netanyahu Hakkındaki İtirazını Geri Çekti

İngiltere'de yeni hükümet, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Binyamin Netanyahu hakkında çıkarılan yakalama kararına yönelik önceki hükümetin itirazını geri çekti. 10 Numara'dan gelen açıklamada, hükümetin, bu kararın mahkeme tarafından değerlendirilmesi gereken bir mesele olduğunu vurguladığı ifade edildi.

Starmer'dan Hukukun Üstünlüğü Mesajı

Sözcü, İngiltere'nin bu kararının, Netanyahu hakkında açılan davaya ne itiraz ne de onay anlamına geldiğini belirterek, "Hükümet, hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ayrılığına kuvvetle inanmaktadır" ifadesini kullandı. Başbakan Keir Starmer daha önce yaptığı açıklamada, “Mahkeme uygun zamanda karar vermelidir. Uluslararası hukuku destekliyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu.

Eleştiriler ve Sorumluluklar

İngiltere'nin girişimi, UCM'deki Filistin soruşturmasının ilerlemesini etkileyebileceği şeklinde eleştirilmişti. İngiltere, 10 Haziran'da UCM'ye yazılı beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulunmuştu. UCM ise İngiltere'nin önerisini kabul ederek, görüşlerin 12 Temmuz'a kadar sunulmasını istemişti. Bunun yanı sıra, Rishi Sunak yönetiminin, Gazze'deki durumu olumsuz etkileyeceğinden dolayı yakalama kararı çıkartılmasına karşı olduğunu belirtmişti.

UNRWA'ya Destek Devam Ediyor

Yeni hükümet, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile olan mali desteğini sürdüreceğini de duyurdu. Dışişleri Bakanı David Lammy, 21 milyon sterlinlik desteğin 6 milyonunun Gazze ve Batı Şeria'daki acil ihtiyaçlar için, 15 milyonunun ise Batı Şeria'daki temel ihtiyaçlar için kullanılacağını belirtti. İngiltere, UNRWA'ya 27 Ocak'ta yapılan saldırılar sonrası desteğini durdurmayı düşündüğünü açıklamıştı.