Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiltere Merkez Bankası ve Enflasyon Hakkında Son Gelişmeler

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi Harici Üyesi Swati Dhingra, BoE'nin enflasyon politikasını değerlendirdi. Dhingra, faiz oranlarının daha ılımlı bir şekilde artırılması gerektiğini belirtti. Öte yandan, OMFIF toplantısında konuşan Pill ise BoE'nin enflasyon hedeflerine kararlı olduğunu vurguladı ve faiz artışlarının etkisinin tam olarak hissedilmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 18.10.2023 12:12
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiltere Merkez Bankası ve Enflasyon Hakkında Son Gelişmeler

İngiltere Merkez Bankası'nın Enflasyon Politikası

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Komitesi Harici Üyesi Swati Dhingra, Londra merkezli araştırma kuruluşlu Royal Economic Society tarafından düzenlenen Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Krizi başlıklı zirvede, BoE Para Politikası Komitesi tarihinde bu kadar uzun süreli bir yüksek enflasyon sürecinin yaşanmadığını ve bunun benzeri görülmemiş bir süreç olduğunu kaydetti.

Komitenin faiz oranlarını yükseltme kararının doğru olduğunu kaydeden Dhingra, faiz oranlarındaki artışın daha uzun bir vadeye yayıldığı daha ılımlı bir yol tercih edilebilirdi. Böylece, işletmeler ve hane halkı için daha dengeli bir geçiş olurdu ve keskin yükselişler yaşanmazdı. Dhingra, yüksek faizlerin iş gücü piyasasına yansıdığını ve ekonomide yumuşama görüldüğünü dile getirerek, maaş artışlarında daha yavaş bir artışa yol açacak ve yurt içi enflasyon baskılarının azaldığını göreceğimizi belirtti. İleriye dönük önlemler dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde maaş artışları ortalama yüzde 5 ila 6 seviyesinde olacaktır.

OMFIF Toplantısında Enflasyon Hedefleri

Merkezi Londra'da bulunan düşünce kuruluşu Resmi Parasal ve Finansal Kurumlar Forumu (OMFIF) toplantısında konuşan Pill, BoE'nin ülkede enflasyon oranının yüzde 2'ye çekilmesi konusunda kararlı olduğunu aktardı. Ülkede enflasyonun bu yılın ağustos ayında yüzde 6,7 seviyesine gerilediğini ifade eden Pill, bu rakamın hala Banka'nın yüzde 2'lik hedef seviyesinin üzerinde seyrettiğini anlattı.

Pill, enflasyonun kararlı bir şekilde azalması için faiz artışlarının etkisinin tam anlamıyla hissedilmesi gerektiğini kaydetti. BoE, 2021'in aralık ayından geçen aya kadar 14 kez faiz artırarak faiz oranını yüzde 0,1'den yüzde 5,25'e kadar yükseltmişti.