Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiliz Perakendeciler Temmuz Ayında Satış Büyümesinin En Düşük Seviyesine Geriledi

İngiliz perakendeciler, temmuz ayında şiddetli yağmurlar ve yüksek enflasyonun etkisiyle satış büyümesinin en düşük seviyesine geriledi. Temmuz ayında perakende satış değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 arttı. Bu artış, 12 aylık ortalama büyüme oranının yarısından daha az bir orana işaret etti. Giyim ve ayakkabı perakendecilerinin satışları düşerken, perakende gıda harcamaları ise artış kaydetti. Tüketicilerin fiyat bilincine sahip olması, perakende marjlarını ve karlılığı olumsuz etkiledi.

Yayın Tarihi: 08.08.2023 19:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiliz Perakendeciler Temmuz Ayında Satış Büyümesinin En Düşük Seviyesine Geriledi

İngiliz perakendeciler şiddetli yağmurlar ve yüksek enflasyonun etkisiyle temmuz ayında satış büyümesinin 11 ayın en düşük seviyesine gerilediğini bildirdi.

Britanya Perakende Konsorsiyumu (BRC) verilerine göre perakende satış değeri temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 arttı. Bu artış 12 aylık ortalama büyüme oranı olan yüzde 3,9'un yarısından daha az bir orana işaret etti.

BRC normalde yaz aylarında artış kaydeden giyim ve ayakkabı perakendecilerinin satışlarının düştüğünü ve temmuz ayına kadar olan üç ayda genel gıda dışı satışlarda yüzde 0,5'lik bir düşüşe katkıda bulunduğunu bildirdi.

Karşılaştırılabilir perakende satışlarda artış oranı yüzde 1,8 oldu.

Banka ve kredi kartlarına yönelik tüketici harcamaları temmuzda yıllık bazda yüzde 4 arttı ve hazirandaki yüzde 5,4 artışa göre yavaşladı.

Britanya Perakende Konsorsiyumu ndan (BRC) yapılan açıklamada, ülkede perakende satışların bir önceki ayda yüzde 2,3 arttığına vurgu yapıldı. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen BRC Üst Yöneticisi Helen Dickinson, Harcamalar, giyim ve diğer mevsimlik malların satışına hiçbir fayda sağlamayan yağışlı hava nedeniyle daha da azaldı” yorumunu yaptı. Perakende gıda harcamaları yüzde 8,4 artış kaydettiği belirtilen açıklamada perakende gıda harcamalarının son 12 aydaki ortalama artış oranının yüzde 7,8 olduğu hatırlatıldı.

KPMG Birleşik Krallık Perakende Başkanı Paul Martin ise, Fiyat bilincine sahip tüketiciler daha dikkatli alışveriş yapıyorlar. Tüketiciler indirimlerin nerede bulunabileceğinin ve paraları için ne aldıklarının daha fazla farkındalar. Bu da perakende marjlarına ve karlılığını ciddi sert bir şekilde düşürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 5,25 seviyesine yükseltildiğini duyurmuştu. Böylece politika faizi son 15 yılın en yüksek seviyesinin ulaşmıştı. İngiltere’de enflasyon Mayıs ayında yüzde 8,7, Haziran da ise yüzde 7,9 artış kaydetmişti.