Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İngiliz Bankalarına Faiz Artırım Uyarısı

FCA'dan yapılan açıklamada, İngiliz bankalarının müşterilerin mevduat hesaplarına faiz artırımlarını yansıtmaması durumunda ciddi adımlarla karşılaşabilecekleri uyarısı yapıldı. İngiltere Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarının takip edileceği ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. İngiltere Merkez Bankası'nın yakında alacağı politika kararı belirsizliğini koruyor. Yatırımcılar bir artışı olası görse de ikinci bir artış için şans olduğunu düşünüyorlar. İngiltere Merkez Bankası, Haziran ayı toplantısında politika faiz oranını artırarak 13. kez artırmış oldu. Devam eden enflasyonist baskılar nedeniyle daha fazla faiz artırımı yapılacağı taahhüt edildi. Son verilere göre İngiliz enflasyonu beklenmedik bir şekilde sabit kalmıştır ve çekirdek enflasyon oranı yükselmiştir.

Yayın Tarihi: 31.07.2023 21:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İngiliz Bankalarına Faiz Artırım Uyarısı

FCA'dan yapılan açıklamada, müşterilerin tasarruflarını biriktirdiği mevduat hesaplarına gerekli faiz artırımlarını yansıtmayan İngiliz bankalarının, geçerli gerekçeler sunamaması halinde gelecek aylarda “ciddi adımlarla” karşılaşabileceği uyarısında bulunuldu.

İngiliz basınında son aylarda bankaların İngiltere Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faiz oranlarını tüketici ve konut kredilerine hızla yansıtmalarına rağmen, mevduat sahiplerinin hesaplarında bu güncellemenin oldukça geç bir şekilde yapıldığı yönünde haberler yer almıştı.

Açıklamada, bankaların İngiltere Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarının tüketicilerin mevduat hesaplarına ne kadar hızlı bir şekilde yansıttıklarının takip edileceğini, konuya ilişkin bir araştırmanın ve sonuçlarının da yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağına vurgu yapıldı.

BoE, enflasyonun mayısta yüzde 8,7 ile yapışkan kalmasının ardından 50 baz puan artışa giderek politika faizini yüzde 4,50’den 5’e çıkarmıştı.

Piyasalar, İngiltere Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 5 seviyesinden 5,25’e çıkararak son 15 yılın en yüksek seviyesine yükseltmesini öngörüyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yakında alacağı politika kararı bıçak sırtında.

Yatırımcılar yüzde 0,25'lik bir artışı daha olası sonuç olarak görüyorlar, ancak yine de art arda ikinci bir yüzde 0,5'lik artış için önemli bir şans görüyorlar.

İngiltere Merkez Bankası, Haziran ayı toplantısında politika faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 5,0'e yükselterek üst üste 13. kez artırmış oldu.

Politika yapıcılar ayrıca, devam eden enflasyonist baskıların devam etmesi halinde daha fazla faiz artırımı yapma taahhüdünde bulundular.

Son veriler, İngiliz enflasyonunun Mayıs ayına kadar olan dönemde beklenmedik bir şekilde yüzde 8,7'de sabit kaldığını gösterdi.

Ayrıca, çekirdek enflasyon oranı 31 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,1'e yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası faiz artırımlarını yaklaşık bir buçuk yıl önce başlattı.