Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

IMF İngiltere Ekonomisi İçin Değerlendirme Yaptı

IMF İcra Kurulu, İngiltere ekonomisi için değerlendirme yaptı. İngiltere'nin bu yıl yüzde 0,4 büyümesi bekleniyor. Enflasyonun düşmesi ve büyümenin artması öngörülüyor. Kısa ve orta vadeli riskler arasında yüksek enflasyon bulunuyor. HSBC Global Research ise gelecek ay faiz artırımı olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 21:00
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

IMF İngiltere Ekonomisi İçin Değerlendirme Yaptı

IMF İcra Kurulu'nun İngiltere ekonomisi için yaptığı değerlendirmeye göre, bu yıl yüzde 0,4 büyüme bekleniyor.

IMF, İngiltere ekonomisinin bu yıl yüzde 0,4 büyüyeceğini, büyümenin 2024'te yüzde 1, 2025 ve 2026'da ise yüzde 2 civarına çıkmasını bekliyor.

Enerji fiyatlarındaki düşüş ve diğer gelişmelerin etkisiyle enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 5,25 seviyesine gerilemesi beklenirken, enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesinin altına 2025 ortası itibarıyla düşebileceği öngörülüyor.

Kısa ve orta vadeli riskler

İngiliz ekonomisi için kısa ve orta vadeli risk; fiyat ve ücret seviyelerinin beklentileri aşması ve bunun da yüksek enflasyona yol açması olarak görülüyor.

IMF İcra Kurulu, İngiliz ekonomisinin bu yıl resesyon riskini atlatmış olsa da belirsizlikleri barındırmaya devam ettiği görüşünde olduğu, büyümeyi baskılayacak risklerin bulunduğu, yüksek ve kalıcı enflasyonun kısa vadeli politikalar için en büyük zorluk olacağını düşündüğü kaydedildi.

IMF İcra Kurulu, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) enflasyonist baskılara karşı 22 Haziran'daki 50 baz puanlık faiz artışını memnuniyetle karşıladığı aktarılan değerlendirmede, parasal sıkılaştırmanın hızı ve büyüklüğünün sürekli gözden geçirilmesinin gerekli olduğu konusunda hemfikir.

HSBC Global Research'ün değerlendirmesi

HSBC Global Research'ün Avrupa Baş Ekonomisti Simon Wells, yayınladığı yatırımcı notunda son aylarda ücretlerde büyümenin güçlü olduğunu ve gelecek ay haziran ile aynı büyüklükte bir faiz artırımının büyük olasılık olduğunu belirtti.

HSBC takip eden ayda 25 baz puanlık bir faiz artırımının daha yapılmasının muhtemel olduğunu ifade etti.