Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İlk İnsanların Sayısı 900 Bin Yıl Önce Azalmaya Başladı

Çin'de yapılan bir araştırma, ilk insanların sayısının 900 bin yıl önce bin 300'ün altına düştüğünü ve insan türünün yok olmanın eşiğine geldiğini tespit etti. İnsan nüfusundaki hızlı düşüşte deniz sıcaklıklarının azalması, uzun süreli kuraklık ve gıda kaynağı olabilecek diğer canlı türlerinin yok olmasının da etkili olduğuna dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 01.09.2023 17:51
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İlk İnsanların Sayısı 900 Bin Yıl Önce Azalmaya Başladı

İlk İnsanların Sayısı 900 Bin Yıl Önce Azalmaya Başladı

Çin’de yapılan bir araştırma, ilk insanların sayısının 900 bin yıl önce bin 300’ün altına düştüğünü ve insan türünün yok olmanın eşiğine geldiğini tespit etti. Doğu Çin Üniversitesi’nden bilim insanlarının çalışmasında, aşırı soğuklar nedeniyle insan ırkının neredeyse yeryüzünden silinmek üzere olduğu, Buzul Çağı’nda insanlığı tehdit eden krizin 100 bin yıldan uzun sürdüğü belirtildi.

Araştırma ekibi, geçmişteki nüfus büyüklüklerini tahmin etmek için modern gen dizilimlerini inceleyebilen bir model geliştirdi. Afrika’dan ve Afrika dışından 3 bin 154 kişinin DNA’sını inceleyen ekip, yayınladıkları raporda, binlerce yıl boyunca insan nüfusunun çok düşük düzeyde devam ettiğini, nüfusun yüzde 99’unun iklim değişikliği ve buzul çağının etkisiyle yok olduğunu kaydetti. İnsan nüfusundaki hızlı düşüşte deniz sıcaklıklarının hızla azalması, uzun süreli kuraklık ve gıda kaynağı olabilecek diğer canlı türlerinin yok olmasının da etkili olduğuna dikkat çekildi.

Yapılan yeni bir araştırmada, 3 binden fazla insanın genomik analizi, insan atalarının toplam nüfusunun 117 bin yıl boyunca yaklaşık 1.280 bireye düştüğünü gösterdi. Bilim insanları, insan atalarının soyunu tüketmeye yaklaşan bu duruma, aşırı bir iklim olayının yol açmış olabileceğine inanıyor. Bu düşüşün, küresel iklimde buzullaşmaları uzun süreli olaylara dönüştüren önemli değişiklikler, deniz yüzeyi sıcaklıklarında azalma ve Afrika ve Avrasya'da olası uzun bir kuraklık dönemiyle aynı zamana denk geldiği görülüyor. Araştırmacılar, zaman aralığının aynı zamanda fosil kayıtlarında nispeten boş bir döneme denk geldiğini söyledi.

İtalyan Antropolog Prof. Giorgio Manzi, 'Çalışmamızda ortaya çıkan rakamlar, şu anda yok olma riski altında olan türlerin rakamlarıyla örtüşüyor' dedi. Bununla birlikte, Manzi ve meslektaşları, darboğazın varoluşsal baskılarının, bazılarının modern insanlar ile Neandertaller ve Denisovalıların ortak atası olduğuna inandığı yeni bir türün, Homo heidelbergensisin ortaya çıkışını tetiklemiş olabileceğine inanıyor.

İngiliz Prof. Chris Stringer, ilk insanların fosil kayıtlarında küresel bir boşluk olduğuna dair ikna edici kanıtlar bulunmadığını, bunun da insan atalarının yok olmanın eşiğine gelmesine neden olan şeyin daha yerel bir olgu olma ihtimalini artırdığını söyledi. Stringer, 'Belki de bu durum, Afrika'nın çölle çevrili bir bölgesinde sıkışıp kalmıştı' ifadelerini kullandı.