Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Değişikliği: Endişe Verici Yeni Dönem

Bilim insanları, iklim değişikliğinde endişe verici yeni bir döneme girildiğini belirtiyor. Son dönemde yaşanan olağandışı olaylar arasında mercan resiflerinin ölmesi, daha şiddetli poyrazlar ve Kuzey Amerika'daki orman yangınları bulunuyor. Ayrıca, küresel okyanus sıcaklığının artması, orman yangını dumanının hava kalitesini düşürmesi, El Nino'nun erken gelmesi ve Antarktika'daki deniz buzunun rekor düzeyde küçülmesi gibi olaylar da endişe verici.

Yayın Tarihi: 07.07.2023 19:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İklim Değişikliği: Endişe Verici Yeni Dönem

İklim Değişikliği ve Endişe Verici Yeni Dönem

Bilim insanları, iklim değişikliğinde yeni bir döneme girildiği konusunda uyarıyor. İklim krizinin belirtileri arasında mercan resiflerinin ölmesi, daha şiddetli poyrazlar ve Kuzey Amerika'nın büyük bölümünde yaşanan orman yangınları yer alıyor. Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü'nden Stefan Rahmstorf, fosil yakıt kullanımı nedeniyle gezegenin giderek ısınmasının beklendiğini, ancak bu durumun insanlar ve bağımlı olduğumuz ekosistemler için tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Okyanus Isınması

Gezegenin büyük bir kısmı, karbondioksit ve metan gibi gazların neden olduğu ısınmanın yüzde 90'ını emen okyanuslarla kaplı. Nisan ayında küresel okyanus sıcaklığı 21.1 santigrat derece yükseldi. Bu durumun nedeni olarak sera gazı emisyonları ile erken El Nino oluşumunun birleşimi gösterildi.

Orman Yangını Dumanı

Kuzey Kanada'dan kaynaklanan orman yangını dumanı, Kuzey Amerika'nın doğusunda hava kalitesi seviyesini tehlikeli noktalara getirdi. Bilim insanları, iklim değişikliğinin orman yangınlarını ve dumanını daha yoğun hale getireceğini ve değişimin Doğu Yakası'nın daha fazla etkileneceğini tahmin ediyor.

El Nino'nun Erken Gelişi

Pasifik sularını soğutarak küresel sıcaklıkları düşüren El Nino, normalden bir ya da iki ay önce oluştu. Uzmanlar, El Nino'nun güçlenmek için normalden daha fazla zamana sahip olacağını söylüyor.

Antarktika'da Küçülen Deniz Buzu

Bilim insanları, Antarktika'daki deniz buzunun rekor düzeyde küçüldüğüne dikkat çekiyor. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ne göre, buz tabakasının 27 Haziran'da kapladığı alan, 1981-2010 dönemi ortalamasından neredeyse 2,6 milyon kilometrekare daha azdı.