Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İkinci El ve Sıfır Araç Piyasasında Fiyat Artışlarına Karşı Alınan Önlemler

İkinci el ve sıfır araç piyasasında yaşanan fiyat artışları ve spekülasyonlar, alıcıları ve satıcıları olumsuz etkileyen bir sorun olarak ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler, piyasayı dengelemekte ve spekülasyonu engellemektedir. Alınan tedbirler kapsamında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüş yaşandığını; sıfır araç fiyatlarında ise yüzde 5-10 oranında düşüş beklendiğini belirten Bakan Bolat, otomotiv sektörünün normalleşmesi için üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini de vurguladı.

Yayın Tarihi: 09.10.2023 15:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İkinci El ve Sıfır Araç Piyasasında Fiyat Artışlarına Karşı Alınan Önlemler

İkinci El ve Sıfır Araç Piyasasında Fiyat Artışları ve Spekülasyonlar

İkinci el ve sıfır araç piyasasında yaşanan fiyat artışları ve spekülasyonlar, alıcıları ve satıcıları olumsuz etkileyen bir sorun olarak ortaya çıktı. Bu zorluğun üstesinden gelmek amacıyla Ticaret Bakanlığı, çeşitli önlemler aldı ve yeni düzenlemeler getirdi. Bu yeni düzenlemelerin olumlu etkilerini göstermeye başladığını vurgulayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Kasım'dan itibaren piyasa manipülasyonu yapanlara cezaların kesileceğini açıkladı.

BAKAN BOLAT'IN AÇIKLAMALARI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el ve sıfır araç fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, alınan tedbirlerin etkilerini değerlendirdi. Bolat, şöyle konuştu: "Öncelikle 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasını yetkili satıcılar nezdinde 6 ay daha uzattık. Bireysel satışlar için de uygulamaya başladık. Yetkisiz kişilerin bireysel satışlarında yılda 3’ten fazla satış yapılamama kuralını sıkı bir şekilde denetliyoruz. Fiyat artışları ve köpüğün oluşması, en çok ilan siteleri ve sosyal medya platformlarında ortaya çıkıyordu. 31 Ağustos’ta getirdiğimiz yeni düzenleme ile ilan sitelerinde, oto ve emlak satışlarında sahte ilanlara karşı sorumlu ve cezai müeyyideye tabi olmasını sağladık. 1 Kasım itibarıyla cezai müeyyideler başlıyor."

YÜZDE 10-15 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Alınan tedbirler kapsamında ikinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüş yaşandığını; sıfır araç fiyatlarında ise yüzde 5-10 oranında düşüş beklendiğini belirten Bakan Bolat, otomotiv sektörünün normalleşmesi için üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini de vurguladı.

GELİŞMELER YAŞANIYOR

Bakan Bolat'ın ifadesine göre, ikinci el ve sıfır araç pazarında alıcılar lehine olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemler, piyasayı dengelemekte ve spekülasyonu engellemektedir. Ancak, bu tedbirlerin uzun vadeli etkili olabilmesi için üretim kapasitesinin artırılması gereklidir. Bu bağlamda otomotiv sektörü ile işbirliği yapmanın önemi büyüktür.