Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İki Yüzlü ve Tuhaf Görünümlü Bir Yıldız Keşfedildi

Gökbilimciler ilk kez kendiliğinden iki zıt yüz geliştirmiş gibi görünen bir yıldız keşfettiler. Beyaz cücenin bir tarafı neredeyse tamamen hidrojenden ve diğer tarafı helyumdan oluşuyor gibi görünüyor. Yıldızın kimyasal özelliklerini gösteren spektromi ölçümlerinde Janus’un bir tarafının neredeyse tamamen hidrojenden, diğer tarafının ise neredeyse tamamen helyumdan oluştuğu görüldü.

Yayın Tarihi: 20.07.2023 10:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

İki Yüzlü ve Tuhaf Görünümlü Bir Yıldız Keşfedildi

İki Yüzlü ve Tuhaf Görünümlü Bir Yıldız Keşfedildi

Gökbilimciler ilk kez kendiliğinden iki zıt yüz geliştirmiş gibi görünen bir yıldız keşfettiler. Beyaz cücenin bir tarafı neredeyse tamamen hidrojenden ve diğer tarafı helyumdan oluşuyor gibi görünüyor. Caltech'te çalışmayı yöneten bir astrofizikçi olan Dr. Ilaria Caiazzo, "Beyaz cücenin yüzeyi bir taraftan diğerine tamamen değişiyor" dedi. Gökbilimciler iki yüzlü ve tuhaf görünümlü bir yıldız keşfetti. Yıldızın bir tarafı neredeyse tamamen hidrojenden ve diğer tarafı helyumdan oluşuyor gibi görünüyor.

Janus: İki Yüzlü Yıldız

Kuğu takımyıldızında bin ışıkyılı uzaklıkta bulunan nesnenin bilimsel ismi ZTF J203349.8+322901.1. Yıldıza, görünümü sebebiyle Roma'nın iki yüzlü tanrısı 'Janus'un adı verildi. Janus, ilk kez Caltech’in Palomar Gözlemevi’nde her gece gökyüzünü tarayan Zwicky Transient Facility teleskobu tarafından tespit edildi. Beyaz cüce yıldızları araştıran Caiazzo’nun gözüne parlaklığındaki hızlı değişimlerden dolayı Janus çarpmış. Daha sonraki gözlemler bu yıldızın her 15 dakikada bir kendi ekseni etrafında döndüğünü ortaya çıkardı.

İki Yüzlü Yıldızın Özellikleri

Yıldızların kimyasal özelliklerini gösteren spektromi ölçümlerinde Janus’un bir tarafının neredeyse tamamen hidrojenden, diğer tarafının ise neredeyse tamamen helyumdan oluştuğu görüldü. Yakından bakıldığında yıldızın her iki tarafının da mavimsi ve benzer parlaklıkta olduğu, ancak helyum tarafının Grenli, yamalı bir görünüme sahipken, hidrojen tarafının pürüzsüz göründüğü anlaşıldı. Janus'un iki yüzlü olmasının nedeni ise beyaz cüce yıldızı olarak ortaya çıkışı sırasında meydana gelen nadir bir değişim olabilir.