Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

IDEF'23 Savunma Fuarı: Çinli Firmaların İlgisi Dikkat Çekti

Bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23), Çinli firmaların yoğun ilgisiyle dikkat çekti. Fuarda binlerce ürün sergilendi ve yabancı katılımcılar da büyük bir oranda yer aldı. Çinli firmaların IDEF'e olan ilgisi, sektörün geleceğini şekillendirecek önemli bir faktör olarak görülüyor.

Yayın Tarihi: 02.08.2023 13:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

IDEF'23 Savunma Fuarı: Çinli Firmaların İlgisi Dikkat Çekti

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23)

Bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'23), çok sayıda sürprize de ev sahipliği yaptı. Fuar aracılığıyla ilk kez görücüye çıkan binlerce ürünün yanında, yabancı katılımcılar ve ülke dağılımı da dikkat çekiciydi. Toplamda bin 461 firmanın yer aldığı fuarın yarısı yabancılara aitti. 55 ülkeden 772 yabancı firma stant açarken, 81 ülkeden 189 heyet de fuar kapsamında ağırlandı. 20 Savunma Bakanı ile 15 Genelkurmay Başkanı da bu heyetlerin arasındaydı. Toplamda 5 bine yakın planlı görüşmenin yapıldığı IDEF'23'te, milyonlarca dolarlık 120 farklı anlaşma imzalandı.

Çinli Firmaların Katılımı

Fuarın bu yıl ki sürprizini Çinli firmalar yaptı. Geçen yıllarda mütevazi rakamlarda IDEF'e gelen Çinliler, bu yıl 104 firma ile katılım gösterdi. Firmalar arasında çelik yelek ve miğfer üreticilerinden makina, hammadde ve yarı mamul tedarikçilerine kadar geniş bir yelpaze vardı.

Çinli Firmaların İlgisi

Çinli firmaların IDEF'e olan ilgisi, savunma analistlerinin de dikkatinden kaçmadı. Çinli şirketlerin esas olarak fuara katılan Batı Asyalı ve Afrikalı heyetlere ulaşmayı hedefledikleri belirtildi. Çinli şirketlerin Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Balkanlardan gelen heyetlerin artan katılımından faydalanmak istedikleri ifade edildi.

Çinli Firmaların Hedefleri

Çinli firmaların IDEF'e ilgisi hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı uzmanlar, Çin'in Türk şirketlerini satın alarak teknolojik birleşme ve maliyet düşürme gibi hedefler güttüğünü belirtirken, diğer uzmanlar ise Çin'in Türk savunma şirketlerini satın alarak Batı know-how'ını kullanma amacında olduğunu ifade etmektedir.

Çin'in Küresel Savunma Pazarındaki Rolü

Çinli firmaların IDEF'e olan ilgisi, küresel savunma pazarının dinamiklerini yansıtmaktadır. Çin gibi büyük oyuncuların eylemleri, sektörün geleceğini şekillendirecektir.

ABD'nin Katılımı

IDEF'23'te Çinli firmaların yoğun varlığına karşın, ABD'den sadece 6 savunma sanayii firması katıldı. Bu durum, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin artan rekabetine dikkat çekmektedir.

Çinli Firmaların Memnuniyeti

Çinli firmaların IDEF'23'teki ilgiden memnun kaldığı ve Türkiye pazarının gelecek vaat ettiği ifade edilmektedir.