Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hollanda'daki Doğal Gaz Üretimi Groningen Bölgesinde Sonlandırıldı

Hollanda'da depremlere neden olan Groningen bölgesindeki doğal gaz üretimi 60 yılın ardından sonlandırıldı. Karardan dönülmeyeceğini bildiren yetkililer, sahaların önümüzdeki yıl kapatılacağını açıkladı. Hollanda'da geçmişte depremlere yol açarak yerleşim yerlerinde hasara neden olan Groningen bölgesindeki sahalardan doğal gaz üretiminin sonlandırıldığı açıklandı.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 10:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hollanda'daki Doğal Gaz Üretimi Groningen Bölgesinde Sonlandırıldı

Bölgede depremlere neden oluyordu: Hollanda'daki doğal gaz üretimi sonlandırıldı

Hollanda’da depremlere neden olan Groningen bölgesindeki doğal gaz üretimi 60 yılın ardından sonlandırıldı. Karardan dönülmeyeceğini bildiren yetkililer, sahaların önümüzdeki yıl kapatılacağını açıkladı.

Hollanda'da geçmişte depremlere yol açarak yerleşim yerlerinde hasara neden olan Groningen bölgesindeki sahalardan doğal gaz üretiminin sonlandırıldığı açıklandı. Madencilikten Sorumlu Devlet Bakanı Hans Vijlbrief, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Groningen'deki doğal gaz sahalarında 1 Ekim itibarıyla üretimin durdurulduğunu duyurdu. Vijlbrief, 'Pazar günü itibarıyla Groningen'deki gaz üretimi, 60 yılın ardından sıfıra indi' ifadesini kullanarak üretimin durdurulduğu sahaların gelecek yıl kalıcı olarak kapatılacağını kaydetti. Bakan Vijlbrief, 'Groningen'deki sahaların kalıcı olarak kapatılmasını sağlayan kararı imzaladım. Sahalar, 1 Ekim 2024'te kalıcı olarak kapatılacak' bilgisini paylaştı.

'KIŞ AŞIRI SOĞUK GEÇEBİLİR'

Konuyla ilgili hükümetin internet sitesinden yapılan açıklamada, bu yıl kış aylarının aşırı soğuk geçmesi ihtimaline karşı istisnai olarak sahaların yeniden açılması seçeneğinin değerlendirildiği belirtilerek, sahaların gelecek yıl 1 Ekim 2024'te tamamen geri döndürülemeyecek şekilde kapatılacağı vurgulandı.

Kamu yayıncısı NOS'ta yer alan haberde 26 sahadaki gaz çıkarma faaliyetlerinin son aylarda azaltılarak 5'e indirildiği ve üretimin bu sabah yerel saatle 06.00 itibarıyla sonlandırıldığı ifade edildi.

DEPREME KARŞI 22 MİLYAR EUROLUK BÜTÇE

Hollanda'nın kuzeyinde yer alan Groningen'deki gaz üretiminin geçen yıllarda depreme yol açması, ülkede tartışmalara neden olmuş, üretim geçici durdurulmuştu. Avrupa'daki en önemli doğal gaz sahalarından Groningen'deki rezervlerin çıkarılması esnasında çevredeki yerleşim yerlerinde bulunan binalarda çatlaklar oluşmuştu. Hollanda hükümeti, Nisan 2023’te Groningen'de bulunan doğal gaz sahalarındaki üretim sebebiyle çevredeki yerleşimlerde depremler sonucu hasar gören binaların onarımı ve bölgenin kalkındırılması için 30 yıla yayılacak şekilde 22 milyar euroluk bütçe ayrılacağını açıklamıştı.

Hollanda’daki Groningen gaz sahası, deprem endişesi yüzünden tamamen kapatılacak.

Burası Avrupa'nın en büyük gaz sahalarından biri olarak biliniyor. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre Shell ve ExxonMobil tarafından işletilen Groningen gaz sahasında üretim çalışmaları depremi tetikleme endişesi yüzünden 2024 yılında tamamen bitirilecek. Bu bölgedeki gaz çıkartma çalışmaları yer sarsıntılarına yol açarken buralarda yaşayan insanları ciddi bir şekilde tedirgin ediyordu. Bölgedeki gaz çıkarma faaliyetlerinin geçtiğimiz son on yılda depremlere yol açması, buradaki büyük rezervin çıkarılmaya devam edilmesini engelliyordu.

Jeopolitik gelişmeler yüzünden kapanma gecikecek Hollanda hükümeti, jeopolitik gerginliklerin olduğu bir dönemde gaz kuyularını tamamen kapatmadan önce, şiddetli bir kış olması durumunda Groningen gaz sahasındaki 11 çıkarma kuyusunu bir yıl daha açık tutma kararı aldı. 1960’lı yılların başında açılan gaz kuyularının bulunduğu bölgede yaşayanlar son 20 yıldır yer sarsıntıları yüzünden şikayetlerini büyük ölçüde artırdı. Shell’den yapılan açıklamaya göre, Groningen gaz sahasından şu ana kadar tahmini 2.300 milyar metreküp doğal gaz çıkartıldı. Gaz sahası 1959'da Slochteren yakınlarında keşfedildi. Groningen gazı, 1963 ile 2020 yılları arasında enflasyon rakamları dikkate alındığında yaklaşık 429 milyar euro (450 milyar dolar) gelir sağlarken bunun yüzde 85'i devlet kasasına gitti.