Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hepatoselüler Karsinomun Ekonomik Yükü: Yeni Araştırma Sonuçları

HCC'nin Türkiye'deki ekonomik yükü 2 milyar TL'yi aştı. Araştırma detayları ve uzman görüşleri burada.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 12:18
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 12:33

Hepatoselüler Karsinomun Ekonomik Yükü: Yeni Araştırma Sonuçları

Hepatoselüler Karsinom'un Ekonomik Yükü Araştırması Yayınlandı

Roche Türkiye, "Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü" başlıklı araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, karaciğer kanseri dünyada en yaygın görülen altıncı kanser türü olmasının yanı sıra, kansere bağlı ölümlerde üçüncü sırada yer almakta. HCC, karaciğer kanserlerinin %75-80'ini oluşturuyor.

HCC'nin Ekonomik Yükü

HCC'nin yıllık ekonomik yükünü belirlemek amacıyla yapılan hastalık yükü araştırması, 12 kişilik uzman ekip tarafından gerçekleştirildi. Araştırmaya göre, HCC'nin yıllık ekonomik yükü 2 milyar TL'nin üzerine çıkıyor.Türkiye'de 6 bin 152 HCC Hastası Bulunuyor

Polar Sağlık Ekonomisi ve Politikası Genel Müdürü Prof. Dr. Mehtap Tatar, Türkiye'de tespit edilen 6 bin 152 HCC hastası bulunduğunu ve bunların 3 bin 876'sının ameliyatla alınamayan vakalardan oluştuğunu belirtti. Ameliyatla alınabilen vakaların sayısı ise 2 bin 276 olarak tanımlandı.

Sağlık Harcamalarının Dağılımı

Tatar, HCC'nin sağlık harcamalarındaki payının ameliyatla alınamayan vakalar için 2 milyar TL ve ameliyatla alınabilen vakalar için ise 37 milyon TL olduğunu vurguladı. HCC için yapılan toplam sağlık harcamaları, SGK'nın sağlık giderlerinin %0.4'ünü oluşturmaktadır.Geleceğe Dair Önemli Veriler

Tatar, mali verilerin geri ödeme kurumları üzerindeki yükü anlamak ve gelecekteki hastalık trendlerini öngörmek açısından kritik olduğunu ifade etti. Araştırmanın bulguları, HCC'nin sağlık harcamaları üzerindeki potansiyel yükün dikkate alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Siroz ve HCC Arasındaki Bağlantı

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane, sirozun, kronik karaciğer hastalığı ve HCC'nin ana risk faktörü olduğunu belirtti. Türkiye'deki vakaların önemli bir kısmı siroza bağlı olarak gelişiyor ve Hepatit B ile Hepatit C enfeksiyonlarının da bu hastalıkların nedenleri arasında yer aldığını vurguladı.

Sonuç Olarak

Dane, obezite, tip 2 diyabet, sigara ve alkol tüketiminin HCC sıklığını artırabileceğini ve bu nedenle önleyici yaklaşımlar ile tarama programlarının önemine dikkat çekti. Araştırma, HCC'nin yıllık sağlık harcamaları üzerindeki maliyetin tahmin edilmesine katkıda bulundu.

Roche Türkiye, "Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü" araştırmasının...

Roche Türkiye, "Türkiye'de Hepatoselüler Karsinom'un (HCC) Ekonomik Yükü" araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Şirketten yapılan açıklamada, Polar Sağlık Ekonomisi ve Politikası Genel Müdürü Prof. Dr. Mehtap Tatar (solda) ve Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane'nin (sağda) değerlendirmelerine yer verildi.