
Hüseyin Kutlu İstanbul Mushafı ile Mushaf Sanatlarının Tarihini Açıklıyor
Hattat Hüseyin Kutlu, düzenlenen "Kur'an-ı Kerim'in Kitabeti" seminerinde yaptığı konuşmada, İstanbul Mushafı'nın, mushaf sanatları tarihinin belirmesine vesile olduğunu ifade etti.
Sanat Tarihinin Geçişkenliği
Kutlu, birçok eğitim kurumunda İslam sanat tarihinin genel hatlarıyla ele alındığını ama özellikle mushaf sanatlarının yeterince önemsenmediğini belirtti. "Son 50 yılda yapılan çalışmaların bazıları tatmin edici, fakat kitabetle ilgili çalışmaların pek çok zorlukla karşılaştığını görmekteyiz," dedi.
Kur'an'ın Korunması ve Kitabetin Zorluğu
Kutlu, özellikle kitabet konusunun, kıraat ilimleri ile birlikte yeterince gelişmediğini vurguladı. "Hemen her dönem, ülkemizde Kur'an'ın hem kitabeti hem de okumaları yasaklandı. Fakat kitabet daha çetin bir seyir izledi," ifadelerini kullandı.
Mushaf Sanatlarının Kaybolması
İslam coğrafyasının genişlemesiyle birlikte birçok halkın Arapça bilmediğini belirten Kutlu, "Bunlar mushafı nasıl okuyacak?" sorusunu gündeme getirdi. Kutlu, Kur'an-ı Kerim'in imla ve kitabetine dair ulema arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu da aktardı.
İlk Defa İstanbul Mushafı ile Tanıtım
"İstanbul Mushafı" projesinin, 15 asırlık gelenekten izler taşıdığını söyleyen Kutlu, "Mushaf sanatları tarihi maalesef unutulmuş. Fakat bu proje ile kayıt altına almış olduk," dedi. Kutlu, dünyadaki pek çok sanat eserinin kaybolup gittiğine dikkat çekti.
Osmanlı Padişahlarının Sanat Eserleri
Kutlu, devlet başkanlarının sanat eserleri arasında Osmanlı sultanlarının imzalarının önemli yer tuttuğunu ifade ederek, bu eserlerin sanat olarak kabul gördüğünü belirtti. "Kur'an-ı Kerim'e olan sevginin sanata nasıl yansıdığını görebiliyoruz," şeklinde konuştu.
Etkinlik, uzmanların liderliğindeki "Sultanların Mushafları" sergisinin gezilmesiyle sona erdi.
Hattat Hüseyin Kutlu, Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Yazma Mushaflar Dairesi Başkanlığının Rami Kütüphanesi'nde düzenlediği "Kur'an-ı Kerim'in Kitabeti" programına katılarak konuşma yaptı.