Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hareketsiz Yaşam Kanser Riskini Arttırıyor

Avustralya'da yapılan büyük çaplı bir araştırmada, hareketsiz yaşamın kanser riskini arttırdığı kanıtlandı. Orta yaşlı insanların çoğunun düzenli olarak egzersiz yapmadığını biliyoruz, bu da kanser riskini artırıyor. Gün içinde yapılan hızlı yürüyüşler ve kişiyi hareket etmeye iten ev işleri de kanser riskini azaltan egzersizlerden sayıldı. Hareketsiz yaşamın kanser riskini yüzde 18 oranında arttırdığını belirten Emmanuel Stamatakis; bu oranın, kişinin yaşantısına göre yüzde 32'yi de bulabildiğini açıkladı. Fiziksel aktivite ile ilişkili kanserler arasında karaciğer, akciğer, böbrek, mide kanseri, endometriyal, miyeloid lösemi, miyelom, kolorektal, baş ve boyun, mesane, meme ve yemek borusu kanseri yer alıyor. Oturma odasını süpürmek veya ağır yiyecek poşetleri taşımak, spor salonunda bir saat geçirmeye kıyasla pek egzersiz gibi gelmeyebilir. Ancak araştırmalar, bu günlük görevlerin “zevkle” yapıldıkları sürece kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Avustralya’daki S

Yayın Tarihi: 28.07.2023 15:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hareketsiz Yaşam Kanser Riskini Arttırıyor

Avustralya'da yapılan büyük çaplı bir araştırmada, hareketsiz yaşamın kanser riskini arttırdığı kanıtlandı.

Orta yaşlı insanların çoğunun düzenli olarak egzersiz yapmadığını biliyoruz, bu da kanser riskini artırıyor. Gün içinde yapılan hızlı yürüyüşler ve kişiyi hareket etmeye iten ev işleri de kanser riskini azaltan egzersizlerden sayıldı.

Hareketsiz yaşamın kanser riskini yüzde 18 oranında arttırdığını belirten Emmanuel Stamatakis; bu oranın, kişinin yaşantısına göre yüzde 32'yi de bulabildiğini açıkladı. Fiziksel aktivite ile ilişkili kanserler arasında karaciğer, akciğer, böbrek, mide kanseri, endometriyal, miyeloid lösemi, miyelom, kolorektal, baş ve boyun, mesane, meme ve yemek borusu kanseri yer alıyor.

Yürüyüş Yapmak Bile Yeterli Olabilir

Oturma odasını süpürmek veya ağır yiyecek poşetleri taşımak, spor salonunda bir saat geçirmeye kıyasla pek egzersiz gibi gelmeyebilir. Ancak araştırmalar, bu günlük görevlerin “zevkle” yapıldıkları sürece kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, orta yaşlı yetişkinlerde, günde sadece dört dakika yoğun aktivite yapmak, genel kanser riskini yüzde 18 oranında azalttı.

Bilim insanları, ileri yaşta olup da hareketsiz yaşam tarzına sahip olanları, ağır alışveriş yapmak, merdiven çıkmak veya torunlarla bahçede oynamak gibi günlük görevleri yerine getirdikleri yoğunluğu artırmaya çağırdı.

Elde Edilen Sonuçlar

Elde edilen sonuçlara göre, günde en az yaklaşık 3,5 dakikalık ev egzersizi yapmayanlara kıyasla kanser insidansında yüzde 18’e varan bir azalma ile ilişkilendirildi. Ve 4,5 dakikalık günlük aktivite, karaciğer, meme, böbrek ve bağırsak kanseri dahil olmak üzere fiziksel aktiviteye bağlı kanserlerde yüzde 32’ye varan bir azalma ile ilişkilendirildi.

Araştırmacılar, aktivitelerdeki küçük artışların zindeliği artırabileceğini, iltihaplanmayı azaltabileceğini, insülin duyarlılığını artırabileceğini ve bunların hepsinin kanser riskinin azalmasına katkıda bulunabileceğini ekledi.