Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hapşırığı Tutmanın Zararları

Hapşırığı tutmak, ürettiği enerji nedeniyle tehlikelidir. Kulak zarı yırtılması, enfeksiyon riski, beyin ödemi, göz hastalıkları ve kaburga kırıklıkları gibi tehlikelerle sonuçlanabilir.

Yayın Tarihi: 28.10.2023 15:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hapşırığı Tutmanın Zararları

Kulak zarı yırtılması

Hapşırığı tutmak işitme duyunuzu etkileyebilir. Hapşırma, kulak zarı yırtılması da dahil olmak üzere orta ve iç kulakta hasara neden olabilir.

Enfeksiyon riski

Özellikle soğuk algınlığınız varsa hapşırmaktan asla kaçınmamanızın bir diğer nedeni de sarı burun akıntısının vücuttan atılmasıdır.

Beyin ödemi

Hapşırık esnasında ağız kapatılıp ve nefes tutulursa basınç direk beyne sıçrar. Damarlardan gelen bu oksijen beyin ödemine ve felç riskine neden olabilir.

Göz hastalıkları

Hapşırma tutulması sonucu en çok görülen sorunlardan biri de göz damarlarının çatlamasıdır. Körlüğe kadar götüreceğinden asla hapşırığınızı tutmayın.

Kaburga kırıklıkları

Hapşırmayı tuttuğunuzda, yüksek basınçlı hava büyük bir kuvvetle akciğerlerinize doğru itilir ve bu da kaburgalarınızın kırılmasına neden olabilir.

Neden hapşırırız?

Hapşırmak burnunuzu temizlemek için kullandığınız bir mekanizmadır. Polen, toz veya duman gibi yabancı parçacıklar burnunuza girdiğinde burun geçişinizle etkileşime girebilir.

Kuru öksürüğü bıçak gibi kesiyor boğazı anında yumuşatıyor: 1 tatlı kaşığıyla öksürük krizlerini dindirmek mümkün. Kuru öksürük nasıl geçer?

Böyle bir durumda beyninize hapşırma zamanının geldiğini bildiren bir elektrik sinyali gönderilir. Hapşırma eylemi, burnunuzdaki suyun, mukusun ve havanın hızla dışarı atılmasına neden olur.