Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Halka Arz ve Borsada Hisse Senedi Yatırımı

Halka arz dönemi ve borsada hisse senedi yatırımı hakkında uzmanlar uyarıda bulunuyor. Halka arzlara katılan yatırımcıların dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

Yayın Tarihi: 17.09.2023 08:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Halka Arz ve Borsada Hisse Senedi Yatırımı

Halka Arz Dönemi ve Etkileri

Halka arz dönemsel olarak coşkuya dönüşür, etrafta kuzen, yeğen, bakkal vs kim varsa ‘’Halka Arz’’ yatırımcısı olur, sosyal medya yokken ‘’halka arz ‘’yorumcusu sinyalciler yoktu tabi. Sende katıl, elektrik faturanı öde, koş kaçırma bak Suna teyze halka arzlardan kazandığı para ile düdüklü tencere aldı gibi insanın ‘’arzularını uyandıran’’ şeytanlar dünyaya gemlememişti. Ana arter gazeteler başlık atardı. ’’BORSA ’da İnanılmaz Kazanç’’ diye, okudukça şeytan dürter sabahı zor ederdi insanlar. Bana ’’altına hücum ‘’ filmi vardı onu hatırlatır. CHARLİE CHAPLİNİN; Alaska’da altın arayan fakir adamın umudunu kaybetmediği ama zorlu kar koşulları nedeni ile ayakkabısını yemek zorunda kaldığı film Yanlış anlaşılma olmasın, halka arz şirketlerin sadece finansman ihtiyaçlarının karşılanması değil, sürdürülebilirlik, mülkiyet yönetimi vs birçok bakımdan en doğru modeldi yıllardır. Anadolu’ya bunları anlatan, seminer veren biri olarak şirketlere halka arzın faydasını anlattım. Ancak halka arz ‘’servet transferinin‘’ bir aracı haline gelmemeli, minnak yatırımcıları peşine takan ancak küçücük bir nema ile ‘’büyük lokma‘’ peşinde koşanların bir “exit planı” olmamalı, tam aksine gelecekteki değerin ortağı olabilmeli yatırımcı. Yoksa ‘’mutlu bir küçümen azınlık’’ hikayeleri üzerinden ‘’sipariş degerlem’nin” çıkış planını bir kurgusu haline gelip, fatura ödeyen değil borç yükü altında kalan yatırımcıya dönüşmesin.

Borsada Halka Arzlara Katılanlara Uzman Uyarısı

Borsada halka arzlara katılanlara uzman uyarısı! Satış dalgası yaklaşıyor! Son dönemde halka arzlarla birlikte borsada yeni hisse sahipleri artış gösterirken, uzmanlar halka arz hisse alımı yapan yatırımcılara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor. Milyonlarca kişinin katıldığı halka arzlardan hisse satın alanlar için önemli bir uyarı geldi. Özellikle ebebek halka arzına yaklaşık 4 milyon yatırımcının katıldığı biliniyor. İlk 8 ay içinde halka arzlara katılan yatırımcı sayısı ise 41 milyonu aşmış durumda. Bu büyük katılımlarla beraber uzmanlar, halka arza dahil olan yatırımcılara önemli bir uyarı yapmaktadır.

Borsada Halka Arz İlgisi Artıyor! Uzmanlardan Uyarılar Geliyor

Son dönemde halka arzlarla birlikte borsaya ilgi artmaya devam ediyor. Yılın ilk 8 ayında, 32 şirket halka arz olarak 41 milyon 737 bin 120 yatırımcıya ulaşıldı. Bu süre zarfında 42,86 milyar lira toplandı. Bakiyeli hesap sayısı ise son bir yılda % 78,9 artarak 12 milyon 378 bin 957’ye yükseldi. Ekonomist Hikmet Baydar, halka arz hisselerine yatırım yapanlara dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Yükseliş dönemlerinde başarılı performans gösterme ihtimali olsa da, zirvelerden sonra yüksek faizlerle birlikte satış dalgası oluşabileceğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla, halka arzların seyri hakkında dikkatli olmak önemlidir. Borsada hisse senedi yatırımı yapmayı düşünenlerin uzman tavsiyelerini göz önünde bulundurması önemlidir.