Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hakkari'de Yetişen Kenger Bitkisi Yöre Halkına Gelir Kapısı Oldu

Yüksek rakımlı havası suyu tertemiz illerimizden Hakkari ve ilçelerinde bahar aylarında hiçbir işlem gerekmeden yetişen kenger bitkisi, birçok hastalık için şifa kaynağı olmasının yanında çok sayıda vatandaşımız için geçim kaynağı oluyor. Yüksekova'da yaşayan Mehmet Es adlı vatandaş, dağlardan topladığı kenger bitkisini ticari ürün haline getirdi. Ürünün oldukça talep gördüğünü fark eden Es, işlemleri seri bir şekilde yürütebilmek için makineler satın alarak imalathane kurdu. Hakkari il merkezi ve ilçelerinde ilkbahar aylarında yetişen kenger bitkisi birçok hastalığa iyi geldiği gibi birçok aileye de ekmek kapısı oldu. İlçede yaşayan Mehmet Es isimli çiftçi 30 yıldan beridir topladığı kenger çekirdeklerini kendi imalathanesinde ayıklayarak satıyor. Her sene 400 tona yakın kenger çekirdeği toplayan Es 40 kişiye de ekmek kapısı sağlıyor. Kentin ekonomisine yıllık 2 milyon dolar katkı sağlayan Mehmet Es "Biz burada kengerleri ayıklıyoruz sonra torbalara bırakıyoruz. Dikenli bir bitki oldu

Yayın Tarihi: 29.07.2023 11:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Hakkari'de Yetişen Kenger Bitkisi Yöre Halkına Gelir Kapısı Oldu

Hakkari'de Yetişen Kenger Bitkisi Yöre Halkına Gelir Kapısı Oldu

Yüksek rakımlı havası suyu tertemiz illerimizden Hakkari ve ilçelerinde bahar aylarında hiçbir işlem gerekmeden yetişen kenger bitkisi, birçok hastalık için şifa kaynağı olmasının yanında çok sayıda vatandaşımız için geçim kaynağı oluyor.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Yüksekova'da yaşayan Mehmet Es adlı vatandaş, dağlardan topladığı kenger bitkisini ticari ürün haline getirdi.

Talebi Gördü, İmalathane Kurdu

Ürünün oldukça talep gördüğünü fark eden Es, işlemleri seri bir şekilde yürütebilmek için makineler satın alarak imalathane kurdu.

Yöre Halkına Ekmek Kapısı Oldu

Hakkari il merkezi ve ilçelerinde ilkbahar aylarında yetişen kenger bitkisi birçok hastalığa iyi geldiği gibi birçok aileye de ekmek kapısı oldu. İlçede yaşayan Mehmet Es isimli çiftçi 30 yıldan beridir topladığı kenger çekirdeklerini kendi imalathanesinde ayıklayarak satıyor. Her sene 400 tona yakın kenger çekirdeği toplayan Es 40 kişiye de ekmek kapısı sağlıyor.

Kilosu 250 liraya kadar çıkıyor

Kentin ekonomisine yıllık 2 milyon dolar katkı sağlayan Mehmet Es "Biz burada kengerleri ayıklıyoruz sonra torbalara bırakıyoruz. Dikenli bir bitki olduğu için bizde eldiven kullanıyoruz. Bu kengeri tüm Hakkari ve ilçelerinde toplayıp buraya getiriyoruz. Burada yaptığımız işlemlerden sonra Irak'a satıyoruz. Ben 30 yıldır bu kenger işini yapıyorum. Malum halkımız 6'ncı aydan 7'nci aya kadar bu kengeri topluyor. Onlar da topladıkları kenger çekirdeklerini bize getiriyorlar. Bizde Irak pazarına sürüyoruz. Her sene maksimum 400 tona yakın kenger çekirdeğini topluyoruz. Bunun birinci kalitesini 250 TL'nin üzerinde alıyoruz. Burası 40'a yakın kişiye ekmek kapısı oluyor. Bununla beraber bölgeye 2 milyon dolar kazandırıyor. Amacımız Hakkari ve ilçelerine büyük bir fabrika kurmaktır" dedi.