
Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulundan Hac Vizesi Uyarısı
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, hac vizesi olmadan yola çıkanların ciddi sorunlar yaşadığını açıkladı. Ulaşım, konaklama ve beslenme problemlerine ek olarak, bu kişilerin sağlık sorunları ve ölüm tehlikesiyle karşılaşması olasılığı mevcut.
Hac İbadetinin Zorlukları
Alpaslan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında, hac ibadetinin uluslararası bir organizasyon olduğunu ve güçlü bir organizasyon gerektirdiğini belirtti. 1979'dan bu yana Türkiye, Diyanet aracılığıyla hac organizasyonu düzenliyor ve vatandaşların sağlıklı bir hac yapabilmesi için tedbirler alınıyor.
Kota Uygulaması
Hac ve umre organizasyonlarıyla ilgili temel kararlar Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirleniyor. Hac mekanlarının sınırlı olması nedeniyle, ülkelere kota uygulanmakta; Türkiye için yıllık yaklaşık 85 bin kişinin bu kutsal sefere çıkmasına imkan tanınmaktadır. Hacca gidebilmek için öncelikle kura ile bu kotaya dahil olunması gerektiği vurgulandı.
Yetkisiz Yollarla Hacca Gitmek
Alpaslan, kurada çıkmadığı için hac sorumluluğu düşenlere rağmen bazı vatandaşların farklı yöntemlerle hacca gitmeye çalıştığını ifade etti. Bu durumun tehlikeyi artırdığına dikkat çekti. Suudi Arabistan yönetimi de, 2024 hacında hac vizesi dışındaki yollarla Mekke'ye giriş izni vermeyeceğini belirtti.
Uyarılar ve Tavsiyeler
Son olarak, Alpaslan, kurasız hac vaadinde bulunanlara itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, Diyanet İşleri Başkanlığı ve yetkili seyahat acenteleri dışında bir yol aranmaması konusunda vatandaşları uyardı.
Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu Üyesi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan (ortada), Diyanet İşleri Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.
Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu Üyesi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan (ortada), Diyanet İşleri Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.