Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gürcistan'da Darbe Planı İddiaları Ortaya Çıktı

Gürcistan Devlet Güvenlik Servisi, ülkede darbe yapmayı ve hükümeti zorla değiştirmeyi planlayan bir grup isyancının olduğunu iddia etti. Darbenin organizatörlerinin kimler olduğu ve nasıl bir senaryo izleyecekleri hakkında bilgiler de verildi. Devlet Güvenlik Servisi, çeşitli senaryoların tartışıldığı ve iktidar değişikliği için çadırlar ve barikatlar kurulduğu iddialarını da ortaya attı. Darbenin iç savaşa yol açacak bir bomba patlatma planı olduğu da belirtildi.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 20:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Gürcistan'da Darbe Planı İddiaları Ortaya Çıktı

Gürcistan Devlet Güvenlik Servisi, bir grup isyancının ülkede darbe yapmayı ve hükümeti zorla değiştirmeyi planladığını öne sürdü.

Açıklamada, Gürcistan topraklarında ve sınırlarının ötesinde faaliyet gösteren belirli bir grup, Ekim-Aralık aylarında Gürcistanda istikrarsızlık ve sivil huzursuzluk çıkarmayı planlamaktadır. Nihai hedefleri ise hükümeti zorla değiştirmeyi amaçlıyorlar denildi.

ORGANİZATÖRLER AÇIKLANDI

Darbenin organizatörlerinin eski İçişleri Bakanı yardımcısı Giorgi Lortkipanidze, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvilinin koruması Mikhail Baturin ve Ukraynadaki Gürcü Lejyonu komutanı Mamuka Mamulashvili olduğu iddia ediliyor.

Devlet Güvenlik Servisi, ülkedeki stratejik noktalar ve hükümet binalarının yakınında çadırlar ve barikatlar kurulması da dahil olmak üzere iktidar değişikliği için çeşitli senaryoların tartışıldığını iddia etti.

Darbenin organizatörlerinin 2013 yılında Ukraynadaki Euromaidana benzer bir senaryo uygulama olasılığını değerlendirdikleri ileri sürüldü.

İÇ SAVAŞ VURGUSU

Meydanlarda konuşlandırılacak çadırlara bir bomba yerleştirilip patlatılmasının planlandığını öne süren Devlet Güvenlik Servisi, bunun, protestocular ile kolluk kuvvetleri arasında bir çatışmaya neden olarak iç savaşın başlamasına yol açacağını öne sürdü.

Devlet Güvenlik Servisine göre, darbenin, Avrupa Komisyonunun Gürcistana Avrupa Birliğine adaylık statüsü verilmesine ilişkin ara raporunun yayınlanmasına denk getirilmesi planlanıyor.