İSPANYA’daki Granada Üniversitesi’nden araştırmacılar, 110 binden fazla katılımcı için günlük atılan adım sayısının erken ölümler üzerindeki etkisini değerlendiren 12 uluslararası çalışmayı inceledi.
Journal of the American College of Cardiology adlı tıp dergisinde yayımlanan sonuçlar, günde 2 bin 517 adım atan katılımcıların erken ölüm riskinin, günde 2 bin adım atanlara kıyasla yüzde sekiz daha düşük olduğunu ortaya koydu. Sonuçlara göre, günde 2 bin 735 adım atmak kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini yüzde 11 oranında azaltıyor. 8 bin 763 adım atmak ise erken ölüm riskini yüzde 60 oranında azaltırken, günlük atılması gereken en ideal adımın 10 bin değil, 8 bin 763 olduğu kabul ediliyor.
Günde 7 bin 126 adım atmak, kardiyovasküler hastalıklara sahip olma ihtimalini yüzde 51 oranında azaltıyor.
TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN
Hollanda, İspanya ve ABD’den araştırmacıların da yer aldığı çalışmada, ideal adım sayısında erkekler ve kadınlar arasında bir fark bulunmadı. Çalışmanın sonucunda, hızlı bir tempo ile yürümenin, günlük toplam adım sayısından bağımsız olarak ölüm riskini azalttığı belirtildi.
İspanya’daki Granada Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülüğündeki ekip, günlük adımların ölümlerin üzerindeki etkisini değerlendiren 12 uluslararası çalışmayı inceledi. Bu çalışmalarda 110 bin hastanın verileri yer alıyordu. İspanyolların yanı sıra Hollanda ve ABD’den bilim insanlarının da katıldığı bu yeni inceleme, Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde yayımlandı. İncelemeye göre, günde en az 8.763 adım atmak, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskini yüzde 60 oranında azaltıyor. Bu hastalıklar arasında başı kalp krizi çekiyor. Net sayı belirlendi Çalışmada günde 2.517 adım atan kişilerin kalp hastalıklarından ölme riskinin yüzde 8, günde 2.735 adım atanların riskinin ise yüzde 11 azaldığı görüldü. Günde 7.126 adım atmanın da kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskini yüzde 51’e düşürdüğü belirlendi. Bu çalışmanın en önemli özelliği, kalp hastalıklarından erken yaşta ölümü önlemek için günlük adımların net sayısını ortaya çıkarması. İncelemede, kadınlarla erkekler arasında günlük ideal adım sayısı açısından bir fark bulunmadı. Uzmanlar, “Tabii kalp için adım atmanın yanı sıra sigara içmemek, dengeli beslenmek, alkolü azaltmak, egzersiz yapmak da çok önemli” dedi. ‘Gençler daha fazla yürüsün’ Araştırmanın başyazarı olan Granada Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nden Prof. Francisco Ortega şunları söyledi: “Daha önce birçok kişi, geleneksel olarak sağlık yararları elde etmek için günde yaklaşık 10 bin adım atmamız gerektiğini düşünüyordu. Ancak 1960’larda Japonya’dan çıkan bu görüşün bilimsel hiçbir temeli yoktu. Tabii ki daha fazla adım asla kötü değildir. Günde 16 bin adım atmak da risk oluşturmaz. Ama her gün 8.763 adım atmanın kalbi koruduğunu belirledik. Ayrıca adım hedefi yaş ile bağlantılı, gençler daha fazla yürüyebilir.” ‘Her ilave adım sağlığa katkıdır’ Granada Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Dr. Esmée Bakker şunları söyledi: Çalışmamızı farklı kılan nokta, ilk kez net adım hedefleri belirlememizdir. Günlük adım sayısındaki küçük artışlarla ölçülebilir faydalar elde edilebilir. Fiziksel aktivite düzeyi düşük olan kişiler için her ilave 500 adım, sağlıklarını iyileştirir. Adımları saymak bu devirde çok kolay, birçok insan bunu akıllı telefonu veya akıllı saatiyle yapabilir.