Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güneydoğu Asya'da Çevrim İçi Dolandırıcılık ve İnsan Hakları İhlalleri

Birleşmiş Milletler İnsan hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR),tarafından kapsamlı bir şekilde hazırlanan ve dün yayımlanan raporda, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri dahil Güney Asya’dan iyi eğitimli kişilerin, gerçek bir iş ilanına başvurarak Güneydoğu Asya ülkelerine geldiği ve daha sonra organize suç çetelerinin eline düşüp online dolandırıcılığa zorlandığı vurgulandı. Güneydoğu Asya'daki çevrimiçi dolandırıcılığın hacmini tahmin etmenin zor olduğu vurgulanan raporda, Myanmar’da en az 120 bin kişinin ve Kamboçya'da da benzer şekilde yaklaşık 100 bin kişinin bu koşullar altında zorla dolandırıcılık yaptırıldığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 30.08.2023 17:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güneydoğu Asya'da Çevrim İçi Dolandırıcılık ve İnsan Hakları İhlalleri

Birleşmiş Milletler İnsan hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR),tarafından kapsamlı bir şekilde hazırlanan ve dün yayımlanan raporda, Latin Amerika ve Afrika ülkeleri dahil Güney Asya’dan iyi eğitimli kişilerin, gerçek bir iş ilanına başvurarak Güneydoğu Asya ülkelerine geldiği ve daha sonra organize suç çetelerinin eline düşüp online dolandırıcılığa zorlandığı vurgulandı.

Sosyal medya platformları üzerinden sahte kripto para yatırımından illegal bahis oyunlarına, online alışverişten romantik sahtekarlığa kadar birçok alanda dolandırıcılık suçları işlemeye zorlanan kişilerin işkenceye, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye veya cezaya, cinsel şiddete, zorla çalıştırılmaya ve diğer insan hakları ihlallerine maruz kaldığı belirtildi.

ONLINE DOLANDIRICILIKTAN HER YIL MİLYARLARCA ABD DOLARI KAZANIYORLAR

Güneydoğu Asya'daki çevrimiçi dolandırıcılığın hacmini tahmin etmenin zor olduğu vurgulanan raporda, Myanmar’da en az 120 bin kişinin ve Kamboçya'da da benzer şekilde yaklaşık 100 bin kişinin bu koşullar altında zorla dolandırıcılık yaptırıldığı belirtildi. Raporda “Lao PDR, Filipinler ve Tayland dahil olmak üzere bölgedeki diğer devletler de en az on binlerce insanın dahil olduğu ana merkez veya geçiş ülkeleri olarak belirlendi. Dolandırıcılık merkezleri her yıl milyarlarca ABD doları tutarında gelir elde ediyor” ifadelerine yer verildi.

MADALYONUN İKİ YÜZÜNDE DE KURBANLAR VAR

Online dolandırıcılığın bir tarafındaki dolandırılan kişilerin, hayatları boyunca biriktirdikleri paraları kaybettikleri, borç aldıkları ve dolandırıldıkları için utanç içinde psikolojik problemler yaşayan kurbanlar olduğu belirtildi. Diğer tarafta ise kandırılarak dolandırıcılığa zorlanan ve insanlık dışı muameleyle çalıştırılan kurbanlar olduğunun altı çizildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asyada insanların zorla çevrim içi suçlara karıştırılmasına ilişkin bir rapor yayımladı.

Rapora göre, mağdurlar, emniyet ve güvenliklerine yönelik tehditler de dahil birçok ciddi ihlal ve istismarla karşı karşıya kalıyor. İşkenceye, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelenin yanı sıra keyfi gözaltılar, cinsel şiddet, zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlalleri de mağdurların maruz kaldığı diğer durumlar olarak öne çıkıyor.

MAĞDURLAR FARKLI ÜLKELERDEN GELİYOR

Mağdurlar, daha çok Endonezya, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam gibi Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) bölgesinin yanı sıra Çin, Tayvan, Afrika ve Latin Amerikadan geliyor. Güneydoğu Asyadaki bazı ülkeler insan ticaretiyle mücadele konusunda ilgili yasal ve politik tedbirler uygulamaya koysa da bazı durumlarda bunlar uluslararası standartların gerisinde kalıyor.