Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, Eşcinsel İlişkiyi Yasaklayan Yasayı Onayladı

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, eşcinsel ilişkiyi yasaklayan askeri ceza kanununu onayladı. Karar, aktivistler tarafından LGBTİ+ hakları için bir gerileme olarak nitelendirildi. Mahkeme, eşcinsel ilişkinin askerlerin savaşa hazırlığına zarar verebileceğini ve disiplini zedeleyebileceğini açıkladı. Aktivistler, eşcinsel askerlere yönelik şiddet ve ayrımcılığı körüklediğini belirterek, kararı kınadı.

Yayın Tarihi: 27.10.2023 19:31
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, Eşcinsel İlişkiyi Yasaklayan Yasayı Onayladı

Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, eşcinsel ilişkiyi yasaklayan askeri ceza kanununu onayladı

Güney Kore'de Anayasa Mahkemesi, silahlı kuvvetler bünyesinde askerler arasında 'eş cinsel ilişkiyi' yasaklayan yasayı onayladı. Kararda, ordudaki 'eş cinsel ilişkinin' askerlerin disiplinine ve savaşa hazırlık durumuna zarar verebileceği kaydedildi. Söz konusu askeri ceza kanunu, yasağın ihlali halinde iki yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Aktivistler ise 'eşcinsel' askerlere ayrımcılık olacağı ve onlara karşı şiddeti artırabileceği gerekçesiyle söz konusu kararı kınadı. Güney Kore'de 18 ile 28 yaş arasındaki sağlıklı erkekler için 20 ay kadar süren zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Ülkede, 'eş cinsel' evlilikler tanınmazken 'eş cinsel' olmak da bazen bir engellilik, hatta sağlıkla ilgili bir durum olarak karşılanıyor.