Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güney Kafkasya'da Karabağ Krizi ve Jeopolitik Sonuçları

Güney Kafkasya'da Eylül ayında Ermeni ayrılıkçıların döşediği mayınların patlamasıyla Azerbaycanlı polisler ve işçiler hayatını kaybetti. Karabağ'da silah zoruyla kurulan ve 32 yıl süren işgal rejimi, 28 Eylül 2023 tarihinde son buldu. Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşmasıyla Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bağlantılar kurulması ve enerji bağlarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Yayın Tarihi: 26.10.2023 18:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güney Kafkasya'da Karabağ Krizi ve Jeopolitik Sonuçları

Güney Kafkasya'da Karabağ Krizi ve Jeopolitik Sonuçları

Güney Kafkasya'da Eylül ayında Ermeni ayrılıkçıların döşediği mayınların patlamasıyla Azerbaycanlı polisler ve işçiler hayatını kaybetti. Patlamaların ardından Azerbaycan Karabağ'da 19 Eylül'de teröre karşı özel bir operasyon düzenledi. Bir gün süren operasyon sonrası Ermeniler silah bırakma kararı aldı.

Karabağ'da silah zoruyla kurulan ve 32 yıl süren işgal rejimi, 28 Eylül 2023 tarihinde öğle saatlerinde imzalanan bir kararname ile son buldu. Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenilerin kurduğu rejimin sonunu getiren imzanın atıldığı tarih, üç yıl önce başlayan savaşın yıldönümünden bir gün sonrasına denk geldi.

Resmi verilere göre Karabağ'da 120 bine yakın Ermeni yaşıyordu. Ekim ayının başında bu rakam birkaç yüze kadar düştü. Erivan yönetimi son olarak 29 Eylül itibariyle yaklaşık 93 bin kişinin topraklarına geçtiğini duyurdu. Ermeni sığınmacıların üçte birini çocuklar oluşturuyor.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile normal şartlarda 5 Ekim'de İspanya'da buluşacaktı. Ancak Aliyev toplantıya katılmadı. Azerbaycan medyası, Bakü yönetiminin Türkiye'nin toplantıya mutlak surette katılmasında ısrarcı olduğunu, söz konusu önerinin reddedilmesi üzerine Aliyev'in İspanya'ya gitmekten vazgeçtiğini yazdı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Azerbaycan'la kapsamlı bir barış anlaşması üzerinde anlaşmaya varabileceğini ve otuz yıl süren düşmanlığın son bulabileceğini kaydetti.

Güney Kafkasya'da Karabağ krizi sonucunda Türkiye'nin desteklediği Azerbaycan ordusunun elde ettiği başarı, bölgenin jeopolitiğini şekillendirecek önemli sonuçlara yol açmaktadır. Karabağ'ın özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bağlantılar kurulması ve enerji bağlarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir.