Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güneş Lekeleri ve Yaz Aylarında Cilt Sağlığı

Yaz aylarında güneş lekeleri ve cilt sağlığı önemli bir sorun haline gelir. Güneş lekelerinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Güneşten korunma önlemleri de açıklanmaktadır.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 10:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güneş Lekeleri ve Yaz Aylarında Cilt Sağlığı

Güneş Lekeleri ve Yaz Aylarında Cilt Sağlığı

Yaz ayları gelip güneş ışınlarının yoğunlaştığı dönemde, cilt sağlığı ve güneş lekeleri önemli bir sorun haline geliyor. Özellikle kışın belli belirsiz olan lekeler, baharla birlikte renklerini koyulaştırarak ortaya çıkabiliyor. Bu lekeler, en sık yüz bölgesinde görülüyor ve sarışın veya kızıl saç yapısına sahip olanlarda daha yaygın olarak görülebiliyor. Genetik bir özelliğe sahip olan bu lekeler, özellikle güneşe uzun süre maruz kalan kişilerde ortaya çıkma eğiliminde.

Güneş Lekesi Neden Olur?

Güneş gören bölgelerde oluşan bir diğer cilt hastalığı da melasma adı verilen lekelerdir. Yetişkinlerde, özellikle kadınlarda görülen melasmanın tam olarak sebebi bilinmese de yüz bölgesinde, alın, yanaklar, üst dudak ve burun sırtı gibi bölgelerde ortaya çıkabiliyor. Koyu tenli kişilerde, gebelikte, hormon ilacı kullananlarda ve demir eksikliği anemisi olanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Kuvvetli ışık yayan lambalarda çalışanlar, bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirenlerde de melasma oluşma riski artabilir.

Geçmeyen Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekeleri ve benlerin tedavisinde, pigmentin derinliğine ve lekenin tipine göre farklı yöntemler kullanılabilir. Renk açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP, mezoterapi, dermapen ve çeşitli lazer yöntemleri tedavide başvurulan yöntemler arasında yer alır. Tedavi için en uygun zaman, güneşin olmadığı kış mevsimidir. Yeni oluşan güneş lekeleri hızlıca açılabilirken, uzun süreli olan lekeler daha inatçı olabilir.

Güneşten Nasıl Korunulur?

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (11.00 ile 16.00 arası) dışarı çıkılmamalı ve güneşe çıkılacağı zaman geniş kenarlı şapka, gözlük ve uzun kollu, beyaz renkli keten kıyafetler giyilmelidir. Açık bölgelere, cilt tipine uygun UV A-B'ye karşı koruyucu özellikli 50 faktör güneş kremleri uygulanmalıdır. Bu kremler 3-4 saatte bir yenilenmeli ve dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce evde uygulanmalıdır. Güneş lekelerinin tedavisi sonrasında da cildin korunmasına özen gösterilmelidir, aksi takdirde lekeler tekrar oluşabilir.