Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Güne Erken Başlamanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güne erken başlamanın sirkadyen ritm ve hormonal denge açısından faydalı olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda sonuçlar sadece ne yediğimizi değil, ne zaman yediğimizi de değiştirerek diyabet riskini azaltabileceğimizi vurgulanıyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2023 12:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Güne Erken Başlamanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güne erken başlamanın sirkadyen ritm ve hormonal denge açısından faydalı olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda sonuçlar sadece ne yediğimizi değil, ne zaman yediğimizi de değiştirerek diyabet riskini azaltabileceğimizi vurgulanıyor. Araştırmacılar; biyolojik olarak, kahvaltıyı atlamanın glikoz ve lipid kontrolünün yanı sıra insülin seviyelerini etkileyebileceğini belirterek, 22.00’den sonra yenilen geç akşam yemeğinin bu riski arttırdığının altını çizmiş.

Kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkileyebiliyor ve gün boyu kan şekeri dengesinde de rol oynuyor.

Kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenlerin öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde oldukları ve gün içinde daha fazla besin tükettiğine dair çalışmalar var. Ancak burada bireylerin gün içerisinde tükettiği öğünleri bir arada değerlendirmek gerekiyor. Öyle ki size uygun, kendinizi iyi hissettiğiniz sürdürülebilir bir beslenme planı ile hem kilo verme sürecinize hem de hastalık riskini azaltmaya destek oluyorsunuz.

International Journal of Epidemiology dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan çalışmada, 103 bin 312 yetişkin birey kahvaltı ve diyabet riski açısından değerlendirilmiş.

Veriler yedi yıllık bir süre boyunca analiz edilmiş, sonuçlar ise oldukça ilgi çekici. Sabah 09.00’dan sonra kahvaltı yapan bireylerde, sabah 08.00’den önce kahvaltı yapan bireylere kıyasla Tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 59 daha fazla.