Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Grip ve Zatürre Hastalıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Grip ve zatürre hastalıklarında risk gruplarının dikkat etmesi gerekenler ve aşılama önemi.

Yayın Tarihi: 06.10.2023 11:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:11

Grip ve Zatürre Hastalıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Grip Hastalığı ve Risk Grupları

Grip hastalığı bazı risk gruplarında hayati tehlikeye neden olabilir. KOAH, bronşektazi, astım, kalp ve damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar grip açısından aşılanmalıdır.

Mevsim değişikliği ve solunum yolu enfeksiyonlarının artmasıyla birlikte grip vakaları da artmaktadır. Gripte bulaş, öksürük ve aksırıkla ortaya saçılan virüs yüklü damlacıkların solunması veya virüs taşıyan salgılarla kirlenmiş yüzeylere temasla olmaktadır. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir.

Grip Aşısı ve Önemi

Gripte baş ve boğaz ağrısına kas ağrıları da eşlik eder. Hastalık seyri süresince komplikasyonlar gelişebilir, bu nedenle risk grubundaki bireyler grip aşısı olmalıdır. Özellikle 65 yaş ve üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve sağlık personelleri grip aşısını yaptırmalıdır.

Zatürre ve Aşılama

Erişkinlerde zatürrenin en sık nedeni Streptococcus pneumoniae adlı bir bakteridir. Bu nedenle 65 yaş üstü kişiler ve çeşitli hastalıkları olan bireyler zatürre aşısı olmalıdır. Zatürre aşısı aynı zamanda beyin zarı iltihabı ve bakterinin kana karışması gibi durumlara karşı da koruyucudur.